Minneapolis: a szemtanúk

Posted by

Parászka Boróka

>Egészen biztosan sajtó- és fotótörténeti fénykép ez itt: annak a videónak egy kockája, amely a George Floyd gyilkosság ideje alatt készített a rendőrségi testkamera. Rajta a (nagydarab) kék nadrágos, papucsos lány Darnella Frazier, ő az, aki lefilmezte a Floyd halálához vezető eseményeket. Ez a felvétel terjedt el a gyilkosság után a neten, emiatt a felvétel miatt indult az egész világra kiterjedő tiltakozássorozat. És ez a felvétel volt a legfontosabb bizonyíték a vád kezében a Derek Chauvin elleni perben.
Órákon át lehet és kell elemezni a videót, és ezt a képet is, mert rengeteg mindent megmutat a civil ellenállásból, a civilek és a sajtó szerepéről, a média átalakulásáról.
Darnella Frazier nagy érdeme, hogy felismerte a helyzetet, amit látott. Azonnal tudta, hogy jelentősége van annak, hogy dokumentálja. Kezében volt ehhez az eszköz, és használta. A per során elmondta: saját apját és bátyjait látta Floydban. Azt is elmondta: mai napig gyötri a kétség, nem tehetett volna-e mást is, amivel megmenti az áldozat életét. Ez a szemtanúk, a bystanderek örök és feloldhatatlan dilemmája. Tudván tudva, hogy egy afro-amerikai kamaszról, egy lányról van szó, egyértelmű a válasz: nem tehetett volna semmi többet. Viszont, amit tett, az valószínűleg hozzájárul az amerikai igazságszolgáltatás és rendfenntartás átalakításához.
Nem csak felismerte, dokumentálta az eseményeket, de élt a közösségi média adta lehetőségekkel is. Annak ellenére, hogy ez az afro-amerikai kamaszlány így magát is kiszolgáltatta.
Ma háborús övezetekben, válságövezetekben tapasztalni, mennyire megváltozott a jogvédelem, a jogérvényesítés a kéznél lévő, elérhető kommunikációs eszközökkel és hálózatokkal. Mennyire felértékelődött a szemtanúk szerepe. Mennyi mindent lehet tenni a bizonyítékok mentéséért, hitelesítéséért.
Tanult, felkészült szemtanúvá válni: ez ma mindenki lehetősége és kötelezettsége. Sosem tudhatjuk, mikor kell előkapnunk a zsebünkben lapuló telefont, hogy azzal perdöntő fotókat, felvételeket készíthessünk. Hogy életeket mentsünk, vagy legalább esélyt adjunk az igazságszolgáltatásnak.
A sajtó felelőssége, hogy ezeket a dokumentumokat megfelelően kezelje, ellenőrizze a hitelességüket, és a megfelelő módon, időben, helyen publikálja.
Új viszonyt feltételez ez sajtó és civilek között. Új, minden eddiginél erősebb civil öntudatot, jogvédelmet. Úgyhogy érdemes hosszan nézni és megjegyezni ezt a képet, amin Darnella Frazier látható. Gyakorolni a mozdulatát. Mindig zsebünkben, elérhető helyen tudni az eszközt, amely ekkora hatalmat és erőd ad nekünk.
Darnella Fraziert az amerika Pen Club a szólásszabadságért tett erőfeszítésért Benenson bátorság díj-ban részesítette. A díjat Spike Lee adta át.