Lehet, hogy Annalena Baerbock, a zöldek vezetője lesz Németország következő Angela Merkelje?

Posted by

Annalena Baerbockról azt mondják, hogy kemény, tehetséges és nagyon ambiciózus. Most a német Zöld Párt őt nevezte meg kancellárjelöltjének. Baerbock  hétfői sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Robert Habeck társelnökkel egyhangúlag döntöttek, és hogy a három évvel ezelőtti pártkonferencián először megfogalmazott céljuk egyértelmű: Németország új, nagy pártjává válni. “Természetesen akkor még nem tudtuk, hogy ma itt fogunk állni” – mondta. “De azt tudtuk, hogy nyitni akarunk,  a széles társadalom számára akarunk politikát folytatni: Hívogatóan, és világos célokkal. És így ma új fejezet kezdődik a pártunk számára”.”
“Itt, ma, az egész társadalom számára szeretnék ajánlatot tenni, meghívásként, hogy sokszínű, erős, gazdag országunkat egy szép jövőbe vezessem” – tette hozzá-
2018 elején egy pártkonferencián lépett reflektorfénybe a 40 éves politikus. A még kevéssé ismert regionális politikus – aki a keleti Brandenburg tartományban él – fekete bőrdzsekijében lenyűgözte a küldötteket, akik őt választották a párt két társelnökének egyikévé. Ez figyelemre méltó volt és az is. Hiszen a környezetvédőknek már volt egy csillaguk: a viszonylag fiatal és sokak számára karizmatikus Robert Habeckről “kancellár-alapanyagként” suttogtak.
A párt társelnöki posztjára való felemelkedése óta azonban Baerbock nem lassított. A 40 éves nő tovább élezte politikai profilját, és az éghajlatváltozás kezelésének szakértőjeként mutatkozott be. Nem zárkózott el a kényes külpolitikai kérdésektől sem. Felszólalt a szélsőjobboldali populizmus és az idegengyűlölet jelentette veszélyekről. Így amikor 2019 telén ismét összeült a párt, Baerbock hatalmas, 97%-os támogatást kapott a küldöttektől, legyőzve a “mellette álló embert”, aki lenyűgöző 90%-ot ért el.
Baerbockot már korán az ambíció vezérelte. Az 1980-ban az alsó-szászországi Pattensen kisvárosban született, született sportoló volt, aki harmadik lett a németországi országos trambulinbajnokságon. Mindössze 16 éves volt, amikor egy évet az Egyesült Államokban töltött. Később Hannoverben jogot tanult, majd a London School of Economicsra ment, ahol nemzetközi jogot tanult. Ennek köszönhetően Baerbock folyékonyan ad interjúkat angolul – ami még napjainkban sem magától értetődő a német politikusok körében.

Amióta ő lett a párt társelnöke, a Zöldek szavazótábora kényelmesen a 20% fölött van. Ehhez jön még a párt jó szereplése az európai választásokon, valamint a németországi regionális szavazásokon. De nem minden rózsás, mivel a Zöldek még mindig küzdenek azért, hogy teret nyerjenek Kelet-Németországban. Baerbock azonban itt is  – és gyorsan tanul, mivel négygyermekes családja már régóta a keleti országrészben lévő Potsdamban él.

Baerbock és Habeck más pártok tagjaival, köztük a konzervatívokkal is tárgyal, hogy közös pontokat keressenek. A 2021. szeptemberi választások követően (sokan így vélik) elképzelhető egy konzervatív-zöld koalíció Berlinben.

Ugyanakkor Baerbock  keményen dolgozott egy jól meghatározott pártprogramért, amely egyértelműen eltér a konzervatívok  politikájától. Például azt szeretné, ha Németország a jelenlegi 2038-as céldátumnál jóval korábban kivezetné a szénenergiát. Támogatja továbbá a 130 kilométer/órás sebességkorlátozást  a német autópályákon. Ellenzi továbbá a német védelmi kiadások növelését. Mindez nem hagy kétséget afelől, hogy a Baerbock vezette Zöldek és a konzervatívok közötti esetleges koalíció igen kemény alkudozások nyomán  születhet csak meg.

Deutsche Welle
Fordította: Új Népszabadság