A szakszervezet tiltakozása ellenére kinyitottak az alsó tagozatok

Posted by

Harangozó

Lázmérés és fertőtlenítés a Kőbányai Bem József Általános Iskola bejáratánál
Lázmérés és fertőtlenítés a Kőbányai Bem József Általános Iskola bejáratánál   –   Szerzői jogok  Euronews / Rónay Ferenc

Viharos hetek után, több szakszervezet tiltakozása ellenére kinyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, az első négy évfolyam számára már zajlik a jelenléti oktatás. A Kőbányai Bem József Általános Iskola alsós tanulóinak több mint háromnegyede ment ma iskolába, míg az alapítványi AKG alsós évfolyamaiból csak minden ötödik gyereket vittek be a szülei.A Kőbányai Bem József Általános Iskolában izgatottan várták a gyerekeket. Az év eleji rutinhoz hasonlóan már a bejáratnál mérték a tanulók hőmérsékletét és adagolták a kézfertőtlenítőt mindenkinek. Az alsó tagozatosok több mint háromnegyede jött iskolába, a pedagógusok közül mindenki.

„Mindenki nagyon nagyon várta, főleg az alsó tagozatosok. Életkori sajátosságoknak megfelelően ezeknek a pici gyerekeknek a digitális oktatás nem éppen a legmegfelelőbb, épp ezért diák és pedagógus is egyaránt érzi, hogy nekik itt az iskolában, a jelenléti oktatásban a helye – mondta Gál Judit  igazgató-

Az iskolában minden tanteremben van fertőtlenítő, a nagyobb létszámú osztályokat kettébontják – mondta az igazgató. „Az ebédlőt is megpróbáltuk szellősebbé varázsolni, jó néhány asztal kikerült az ebédlőből. Egy-egy asztalnál két tanuló foglalhat csak helyet: mint a királyi párok, úgy ülnek egymással szemben és minden gyermek evőeszköze külön szalvétába van becsomagolva, hogy ne érintkezzen a többi evőeszközzel” – tette hozzá Gál Judit. Az iskola igazgatója azt mesélte, elsősorban azok a szülők kérvényezték a gyermekük otthonmaradását, akik a napokban kapták meg az első vakcinát és még várnának, amíg a védettség kialakul, vagy akiknél van távoktatásban tanuló idősebb testvér.

Az AKG általános iskolájába csak minden ötödik gyerek ment be

Az alapítványi AKG általános iskolába csak minden ötödik gyerek ment be a lezárás utáni első napon. Az intézményben biztosítottak a távoktatás feltételei – az alacsony létszám a szülők aggodalmára utal – mondta az AKG pedagógiai vezetője, aki a szakmai egyeztetést hiányolja a döntéshozók részéről.

“Mi egyáltalán nem vitatnánk, sőt, szükségesnek is véljük a kormánynak azt a törekvését, hogy a szülők munkába állásnak elősegítésében nyissák meg minél előbb az iskolákat. De azt sem vitathatja senki, hogy a szülőnek azt az alapvető, elengedhetetlen jogát, hogy a saját gyerekéről ő maga döntsön” – fogalmazott Horn György az AKG pedagógiai vezetője. „A pedagógusok részéről igen, van aggodalom, ez egy nagyon komoly probléma, egy oltáson van túl a többség – úgy próbáltuk megoldani, hogy a három tanítóból az egyikük, ha van olyan köztük, akinek a családjában, vagy neki személyesen nagy a kockázat, akkor ő vállalja a távol lévők információellátását, az online oktatást.”

Oltást 200 ezer pedagógus kapott eddig – derült ki az operatív törzs sajtótájékoztatójából. A magas átoltottság és a javuló járványügyi mutatók miatt a kormány szerint már indokolt az általános iskolák kinyitása a gazdaság újraindítása érdekében.