A Nagy Testvér

Posted by
(nemcsak orwelli értelemben, hanem szovjetben is)
Bárász Péter
(Breszt)
>Egyszer már megírtam, hogy mennyire veszélyes a belarusz nyelv használata. A tömeges őrizetbe vételek idején különböző festékkel jelölték meg a delikvenseket annak függvényében, hogy kinek milyen különleges „bűne” van azon kívül, hogy tiltakozni merészelt. Nem tudom, hogy melyik szín mit jelentett, mintha ez a leosztás nem is lett volna konstans, de azt pontosan tudjuk, hogy a legkeményebb verésre a rabomobilban /rendőségen /fogdában /börtönben azok számíthattak, akik belaruszul beszéltek.
Mindenki fél, persze, de annak ellenére, hogy immár nem vonulnak tömegek az utcára, azt kell mondjam, hogy leginkább talán az állami alkalmazottak rettegnek, ki minél jobb állásban van, annál inkább. Sok ismerősöm van, különböző körökből, hiszen idestova 46 éve élem ezt az országot. Amióta úgy-ahogy megtanultam belaruszul beszélni is, a szamárlétra különböző fokain álló ismerőseim jelentős része demonstrálja előttem, hogy milyen jól tud/ért belaruszul – köztünk a „meccs” korántsem mindig az ő javukra dől el, de igyekezetük komoly tiszteletet ébreszt, mégpedig az egész társaságban, ahol együtt fordulunk elő.
A pofára esés (az enyém) akkor jön, ha felhívom az illetőt telefonon. Kivétel nélkül mindannyian hangsúlyozottan és kizárólag oroszul szólnak a telefonba, hiába mondom én belaruszul azt, amit akarok.
Pár napja Minszkben az utcán vettek őrizetbe egy rendkívül csinos nőt. Piros szoknyához fehér csizmát viselt! Rögtön az igazoltatásnál meg is mondták, hogy nem szabad ilyen elegánsan kimenni az utcára. Pedig ez még csak nem is a több évszázada hagyományos, harminc-valahány éve ellenzéki, immár jogszabályban „extrémistának” beállított fehér-piros-fehér zászló, de kb. egy hónapja már képtelenek elviselni, ha ez a két szín együtt látható, bármilyen formában is legyen az!
A már vádlott nőtől a bírónő, a tárgyalás előtt megkérdezte, hogy nem kíván-e elfogultsági kifogást emelni az ő – a bírónő – személye ellen? Bizonyára örült volna, de a vádlott (aki soha, semmilyen formában sem foglalkozott politikával, még ebben a kiélezett helyzetben sem!) nem élt ezzel a jogával. Legalább hadd piruljon a bírónő a tükör előtt! Ítélet: ezer eurónak megfelelő büntetés!
Négy nap alatt három ellenzéki szereplőt raboltak el Moszkvában és hurcoltak Minszkbe (a Nagy Orosz Testvértől!), egyikük amerikai állampolgár is.
Legalább három esetről tudunk, amikor 15-16 éveseket ítéltek több év szabadságvesztésre. Ugyanúgy nem csináltak semmit, mint a felnőtt vádlottak. Egy 13 éves kislányt késő délután bevittek a rendőrségre: krétával egy virágot rajzolt a járda aszfaltjára és odaírta, hogy «жыве!» (éljen! – belaruszul). Több mint három óráig tartották bent, ami felnőttek esetében is tilos. De a fontosabb az, hogy nem engedték telefonálni és ők maguk is csak két és fél óra múlva szóltak az édesanyjának, hogy náluk van a gyerek. „Ugye érti, hogy oda is írhatott volna még egy szót, akkor pedig ez már bűncselekmény!” («Жыве Беларусь!» = Éljen Belarusz! – a legelterjedtebb ellenzéki jelszó.)
Anyuka ott, a rendőrök előtt megpuszilta a gyereket és megmondta, hogy büszke rá. Ítélet még nincs, de pénzbüntetés várható.
ui. Ma a fészbuk négy születésnapos ismerőst mutatott. Közülük kettőnek nem tudok üzenetet küldeni: éppen ülnek.
Címkép: Daria Csultszova és Katsziarina Andrejeva újságírók minszki bírósági tárgyalásukon