Néhány szó a Fudan egyetemről

Posted by
Balogh S. Éva
>2020 szeptemberében részletes cikket írtam a Kína és a magyar kormány közötti tárgyalásokról az egyik legjobb kínai egyetem, a Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozásáról.A tervekről szóló magyar kormányzati bejelentés eredetileg nem tartalmazta a projekt pénzügyi részleteit, ezt csak később tudtuk meg a Fudan Egyetem honlapjáról, hogy “Magyarország biztosítja a földterületet, az oktatási és kutatási létesítményeket az új campus számára, valamint jogi és adminisztratív támogatást nyújt”. A Fudan Egyetem felel majd a “helyi és európai kontextushoz” igazított tananyag tartalmáért. Már ez a csekély információ az együttműködési projekt üzleti oldaláról is vesztes ajánlatnak tűnt a magyar partner számára.Több hónapig nem hallottunk semmit a projektről, mígnem a Direkt36-nak sikerült megszereznie a projekt jelenlegi állásáról szóló dokumentációt, és április 6-án Panyi Szabolcs a 444-en megjelentetett egy összefoglalót a szerződés főbb pontjairól. Az 500 fős karral és 5000 fős hallgatói létszámmal rendelkező egyetem nagyon drága vállalkozás lesz. A kormány becslése szerint csak az épület 540 milliárd forintba kerül majd. A tervezett költségek nagy részének fedezésére a magyar kormány 1,9 százalékos kamatozású kínai hitelt vesz fel, amelyet 10-15 év alatt kell visszafizetni. A jelek szerint Magyarország már félretett 800 millió forintot a terület megvásárlására, és 100 milliárd forintot önerőből is elő kell majd teremtenie.A campus kínai anyagokból és részben kínai munkaerővel épül majd. A kínai partner már a China State Construction Engineering Corporation Ltd-t (CSCEC) választotta kivitelezőnek. Mint a Direkt36 birtokába került egyik dokumentumban olvasható, “az építkezés csak kínai projektként valósulhat meg”. Magyarország ráadásul beleegyezett abba a kínai követelésbe, hogy az építkezés egy adott pontja után a magyar partner nem mondhatja fel a megállapodást.

Budapest Diákváros a novég Snøhetta cég terve

Az összefüggés kedvéért hozzá kell tennem, hogy az az 540 milliárd forint, amellyel a magyar kormány az építkezés áraként számol, több, mint amennyit 2019-ben a teljes magyar felsőoktatási rendszerre fordítanak. Ne feledjük azt sem, hogy Magyarország már korábban elkötelezte magát egy teljesen felesleges Budapest és Belgrád közötti vasútvonal mellett, ami szintén egy 700 milliárd forintos kínai hitelből finanszírozott kínai projekt.
Most pedig mutassuk be azt a céget, amelyre Magyarország az új campus építését bízta. A CSCEC egy hírhedten korrupt cég. A cég 2014-ben részt vett a 3,5 milliárd dolláros bahamai Baha Mar üdülőhely építésében. Három évvel később a cég amerikai ágát “masszív csalás” miatt beperelték. A cég vezetője “több százmillió dollárról nyújtott be látszatszámlákat”, és a pénzt “más projektekre irányította át szerte Amerikában és a Karib-térségben”. A CSCEC egy pakisztáni autópálya-projektért felelős vezetőségét szintén rajtakapták a projektre szánt pénzeszközökkel való visszaélés miatt, amit a vállalat hevesen tagadott. A vállalat 2009 óta többször is feketelistára került a Világbank által több országban elkövetett korrupció miatt. 2020 augusztusában az Egyesült Államok védelmi minisztériuma nyilvánosságra hozta a Népi Felszabadító Hadsereggel közvetlenül vagy közvetve   kapcsolatban álló vállalatok nevét, és a CSCE is köztük volt. Gondolom, mindez nem zavarja Orbán Viktort, aki Kínát, annak minden terhével együtt, egyenesen Európa szívébe invitálja.

Orbán Viktor egy külföldi hatalom kedvéért kész lemondani egy olyan magyar projekt építéséről, amely a magyar egyetemi közösség javát szolgálná. Budapesten lakást bérelni nagyon drága vállalkozás, különösen a diákok számára, és hiány van kollégiumokból. Ekkor jött egy vonzó terv a Diákváros nevű diáknegyedről, amely 16 ezer oktatónak és diáknak biztosítana lakhatást a IX. kerületben. A kormány azonban úgy döntött, hogy a magyar diákoknak szánt magyar projekt helyett a területet a leendő Fudan Hungary Egyetemnek szánják. A kormány nyomásra azt állította, hogy az egyetem és a Diákváros számára is lesz elég hely. Az azonban aligha kétséges, hogy Diákvárosból a Fudan Egyetem hallgatóinak kollégiumai lesznek.

Nemzetbiztonsági aggályok is felmerülnek azzal kapcsolatban, hogy kínai egyetem legyen Budapesten. Panyi Szabolcs elmondja az Afrikai Uniónak otthont adó épület történetét Addisz-Abebában. Itt informatikusok azt észlelták, hogy hihetetlenül megugrikt az internetforgalom éjfél és hajnali 2 óra között. Kiderült, hogy minden éjjel ebben a két órában az Afrikai Unió összes adatát egy sanghaji szerverre másolták.

Budapest városa felháborodott a Fudan Hungary Egyetem tervezett telephelye miatt. Karácsony Gergely figyelmeztette a kormányt, hogy ha az eredeti diákvárosi projektet feladják, vagy kiszorítja a kínai egyetem, annak következményei lesznek. “Ha nincs Diákváros, akkor nincs 2023-as atlétikai világbajnokság sem”. Elég lesz egy levél az IAAF-nek (Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség), amelyben lemondjuk a meghívást – mutatott rá Karácsony. Orbán Viktor kabinetfőnöke, Gulyás Gergely megpróbálta elhárítani a fenyegetést, de tudniuk kell, hogy Karácsony igaza van. A rendezvény házigazdája ugyanis Budapest és nem az Orbán-kormány. Ami a Fudan Egyetem létrehozását illeti, a Népszava szerint még a Fideszben is vannak kételyek a projekttel kapcsolatban.

Címkép: A Fudan egyetem Sanghajban

Hungarian Spectrum