Kínai kormány-fórum a kínai vakcináról

Posted by
Peter Drobny
>Sinopharm körkép (forrás: CGTN, a kínai kommunista párt által ellenőrzött globális tv-hálózat). A hálózat kiadványa listát közöl, hogy a világon mely országokban oltanak Sinopharmmal. Kicsit zavaró, hogy a cikk egy kalap alá veszi a Sinopharmot a Sinovac-al, de ki lehet bogozni, mit is akar mondani.

A szerkesztő megjegyzése: Ez a heti összefoglaló a kínai COVID-19 vakcináknak a vírus elleni globális küzdelemhez való hozzájárulásáról 2021. április 12-18. között. Ez is a biztonságosság és hatékonyság elismerésére összpontosít, amelyet a kínai vakcinák világszerte elnyertek.

Kína a világ több mint 160 országának és nemzetközi szervezetének biztosított járványellenes anyagokat, és több mint 100 országnak és nemzetközi szervezetnek biztosít sürgősen szükséges vakcinákat – közölte Wang Yi kínai államtanácsos és külügyminiszter.

A kínai vakcinák biztonságossága és hatékonysága világszerte elismerést váltott ki, és több tucatnyi ország engedélyezte a kínai vakcinák használatát. A múlt héten Ali Bongo Ondimba gaboni elnök és felesége, Sylvia Bongo Ondimba megkapták a második adag Sinopharm vakcinát. Szerdán Kína szomáliai nagykövete, Csin Jian csatlakozott az ország tisztviselőihez, akik megkapták a Sinopharm vakcina első oltásait. Eközben Ukrajna megkezdte olimpiai és paralimpiai csapatainak beoltását a kínai vakcinával.
Chile, Törökország, Indonézia és Brazília tanulmányai bizonyítják a Sinovac vakcina hatékonyságát. Chile megállapította, hogy a kínai Sinovac vakcina jelentős védelmet nyújt a COVID-19 fertőzéssel szemben, és hatékonyabb a súlyos esetek megelőzésében. A Sinovac vakcina 67 százalékban hatékony a tüneti fertőzés megelőzésében és 80 százalékban a betegség okozta halálesetek elhárításában – derül ki a chilei egészségügyi minisztérium pénteken közzétett jelentéséből. A CoronaVac néven ismert vakcina hatékonyságáról szóló jelentés szintén 85 százalékos hatékonyságot állapított meg a kórházi kezelések ellen, és 89 százalékos hatékonyságot a súlyos esetek megelőzésében. Mauritius kedden megkapta a kínai Sinopharm első vakcinatételét is. Alan Ganoo mauritiusi külügyminiszter üdvözölte a kínai vakcinák megérkezését, és elmondta, hogy az ország hálás a kínai kormánynak, amiért nehéz időkben oltóanyagokat biztosít az országnak.

A Salamon-szigetek vasárnap kapott egy adag kínai gyártmányú COVID-19 vakcinát, elsőként a csendes-óceáni szigetországok közül.

Li Ming, Kína Salamon-szigeteki nagykövete az átadási ünnepségen elmondta, hogy a vakcinák a kínai nép barátságát és reményét hozták a COVID-19 világjárvány elleni küzdelemhez és életek megmentéséhez.

Kína jelenleg öt vakcinát használ tömeges immunizálási kampányában: három inaktivált vírusos vakcinát a Sinovac és a Sinopharm cégektől, egy egyszeri oltást biztosító vakcinát a CanSino cégtől, valamint egyet a Gao Fu, a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ vezetője által vezetett csoporttól, az Anhui Zhifei Longcom céggel partnerségben.

A cégek szerint a vakcinák hatékonysága több mint 50 százalék és 79 százalék között mozog.

Címkép: Megérkezik a Sinopharm vakcina Mauritiusra