Moszkva ügynökei cseh földön

Posted by

Ugyanazok orosz ügynökök állnak a  vrbeticei lőszerraktár felrobbantása mögött, akik megpróbálták megölni Szkripalt. A rendőrség azzal a verzióval dolgozik, hogy 2014-ben egy Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányt akartak hatástalanítani. Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Ondřej Kundra, Jaroslav Spurný

A rendőrség gyanúja szerint az orosz GRU katonai hírszerző szolgálat két tagja, Anatolij Csepiga és Alekszandr Miskin állhatott a vrběticei lőszerraktárban történt robbanás mögött. 2014 októberében 50 tonna lőszer hatalmas erejű robbanása két cseh állampolgár – Vratislav Havranek és Luděk Petřík – halálát okozta, és több falu kiürítését eredményezte. Andrej Babiš miniszterelnök és Jan Hamáček belügyminiszter szombaton sajtótájékoztatón közölte, hogy a Cseh Köztársaság a közöltekre válaszul 18 orosz diplomatát utasít ki. Csepiga és Miskin öt évvel később lelepleződött, mint orosz ügynökök, akik sikertelenül próbálták meggyilkolni Szergej Szkripal kettősügynököt a nagy-britanniai Salisburyben, a bénító novicsok hatóanyaggal.
A GRU-n belül Csepiga és Mishkin a 29155-ös számú, külföldön erőszakos akciókat végrehajtó speciális egységben dolgozik. A cseh rendőrség, különösen a Szervezett Bűnözés Elleni Országos Parancsnokság több éven át dolgozott az ügyön a BIS kémelhárító egységével és a brünni regionális ügyészséggel együtt. A nyomozók tavaly új információk alapján tudtak továbblépni. Az ügyet két hete tárgyalta a kormány hírszerzési bizottsága.

A rendőrség igazolta, hogy mindkét férfi 2014. október 11-én érkezett a Cseh Köztársaságba az Aeroflot menetrend szerinti járatával Moszkvából. Október 16-án hagyták el az országot, amikor Ausztriába utaztak, majd onnan visszarepültek Moszkvába. A Cseh Köztársaságba való belépéskor mindketten bemutatták a GRU hírszerzés által kiállított útlevelüket, amelyet később az Egyesült Királyságban végrehajtott akció során használtak.  Ruszlan Boshirov és Alekszandr Petrov volt az álnevük.

Utazásuk nyilvánosan bejelentett célja az volt, hogy meglátogatják a vrběticei lőszerraktárt, ahová előre bejelentkeztek. Mindenkinek, aki üzleti okokból meg kívánja látogatni a létesítményt, előzetesen e-mailt kell küldenie a létesítmény ügyintézőinek, amelyben meg kell adnia, hogy milyen időszakban kíván jönni; külföldiek esetében útlevelük másolatát is be kell nyújtaniuk. Csepiga és Mishkin e-mailben foglalták le magukat Vrběticében, amelyet a rendőrségi szakvélemény szerint minden metaadattól megfosztottak. Ez lehetetlenné teszi annak pontos meghatározását, hogy honnan küldték.

Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov – valódi nevük Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga – Szerző: REUTERS,

Mindkét férfi nyilvánvalóan eltüntette a nyomokat a Cseh Köztársaságban való tartózkodásuk alatt, vagy inkább a lehető legkevésbé akartak lenyomozhatók lenni. A Vrběticébe küldött útlevelek nem ugyanazok voltak, mint amelyeket a határátlépéshez használtak. Ismét fedőokmányok voltak, ezúttal Ruszlan Tabarov (Csepiga esetében) és Nyikolaj Popa (Miskin esetében) nevére kiállítva.

Rövid prágai tartózkodás után Csepiga és Mishkin Észak-Moráviába utazott, ahol egy kis ostravai szállodában szálltak meg. Az üzemeltető az október 13. és 17. közötti időszakra adott ki nekik belépési engedélyt Vrbětice városába. A 16-os lőszerraktárban október 16-án 9:25-kor történt a robbanás. A rendőrségnek még nincs közvetlen bizonyítéka arra, hogy a két férfi valóban bement a telephelyre, de ezt a feltételezést nagyon reálisnak tartja.

Ez a kérdéses időszakban a Cseh Köztársaságba való érkezésükön, a Morvaországban való mozgásukon, a látogatásra küldött kérésen és a fedőútlevelek használatán alapul, amelyekkel később az Egyesült Királyságban terror cselekményekben vettek részt. További nyomokat jelent néhány most nyilvánosságra hozott erőszakos akció, amelyben mindketten részt vettek – a leghíresebb a fent említett salisburyi eset.

A rendőrség szerint abban az időben, amikor Csepiga és Miskin Vrběticében tartózkodott, fegyvereket tároltak ott, amelyeket egy nagy bolgár fegyverkereskedő rendelt meg.  Ez a kereskedő fegyvereket szállított Ukrajnának, amely háborúban állt Oroszországgal. A két ügynök megbizatása az volt, a fegyverszállítmányba robbanószerkezetet helyezzenek el, és tegyék azt használhatatlanná.

A rendőrség szerint robbanásnak nem Csehországban kellett volna bekövetkeznie, hanem csak később, a fegyverek szállítása közben, egy másik országba – mondta egy, a nyomozást ismerő forrás. Ha ez a feltételezés igaz, akkor a raktár idő előtt felrobbanhatott. Lehetséges, hogy az elhunyt Havránek és Petřík alkalmazottak babráltak az anyaggal, és ezzel okozták a robbanást. A vrběticei telephelyet az Imex csoport hosszú időre bérelte a Katonai Műszaki Intézet állami vállalattól.

Mint később kiderült Emilian Gebrev bolgár fegyverkereskedő , a GRU fontos célpontja volt. Ezt később a Bellingcat nemzetközi nyomozócsoport és a bolgár rendőrség vizsgálata is megerősítette.  Az orosz hírszerzés tagjai állítólag két alkalommal is meg akarták mérgezni az üzletembert.  Az első ilyen kisérlet a fővárosban, Szófiában történt, a második pedig egy hónappal később a Fekete-tenger partján lévő nyaralójában.

2015 májusában Gebrev hirtelen rosszul lett és hányni kezdett egy vacsora közben egy luxusétteremben a bolgár főváros központjában. Szemei véreresekké váltak, és másnap kómába esett. Az orvosok megállapították, hogy valaki megmérgezte az üzletembert és két társát. A nyomozók egy évvel később sikertelenül lezárták a nyomozást a támadás elkövetői után. Az ügyet azonban 2018-ban újra megnyitották, amikor Szergej Szkripalt megmérgezték. A bolgár ügyészek  új információk birtokába jutottak, és két, a GRU-hoz köthető orosz állampolgárt vádoltak meg Gebrev meggyilkolásának kísérletével. A merénylet indítéka tisztázatlan maradt, a legelterjedtebb feltételezések szerint Gebrev üzletbirodalma fegyvereket szállított az ukrán belügyminisztériumnak és a Nemzeti Gárdának, amelynek tagjai harcoltak a donbászi háborúban az oroszbarát szeparatisták ellen.

Az orosz katonai hírszerző ügynökség, a GRU külföldi tevékenységére először azután derült fény, hogy orosz hackerek a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt betörtek a Demokrata Párt számítógépeibe, hogy megpróbálják befolyásolni a Hillary Clinton elleni kampányt. Mint a The New York Times később kiderítette, a külföldi műveletekre szakosodott 29155-ös egység központja a GRU egyik kelet-moszkvai kiképzőközpontjában található, és tagjai számos véres konfliktust éltek át Afganisztánban, Csecsenföldön és Ukrajnában.

Az egység munkáját még a GRU-n belül is nagyfokú titoktartás övezi. “A 29155-ös egység néven ismert csoport már legalább egy évtizede működik, de a nyugati hírszerzés csak nemrég fedezte fel. Négy nyugati ország hírszerzése szerint nem világos, hogy milyen gyakran mozgósítják a csoportot, és lehetetlen előre tudni, hogy ügynökei mikor és hol csapnak le” – írta korábban a The New York Times.

A 29155-ös egység tagjairól még mindig csak vázlatos információk állnak rendelkezésre. Vezetője Andrei V. Averjanov vezérőrnagy, aki 1988-ban végzett az akkori Üzbég Szovjet Szocialista Köztársaságban, Taskentben található katonai akadémián. Úgy tartják, hogy részt vett az első és a második orosz-csecsen háborúban is, és 2015-ben az Orosz Föderáció Hőse kitüntetést kapta. Az ő fotóját hozta nyilvánosságra NY Times. A fotó Averjanovot a lánya 2017-es esküvőjén mutatja, amint a fent említett egység egyik tagjával, Anatolij Csepigával pózol, aki részt vett Szergej Szkripal megmérgezésében.

Címkép: Averjanov vezérőrnagy lányának esküvője és a meghívott Csepiga ügynök

respekt.cz