A II. kerület változása

Posted by

Vásárhelyi Mária
>Csak arra tudok gondolni, hogy a fidesz által hetente, vagy még gyakrabban végzett közvéleménykutatások több baljós előjelet mutatnak a párt számára, mint amit a nyilvánosságra hozott pártpreferencia vizsgálatok jeleznek. Nem találok más magyarázatott arra a fékevesztett ország rablásra, ami az elmúlt hónapokban elkezdődött. 11 éve vannak hatalmon és a legutóbbi időkig egyáltalán nem érezték szükségét annak, hogy az állam legfontosabb és legértékesebb intézményeit a saját maguk számára privatizálják.
Persze loptak, raboltak eddig is, de ami most történik az egészen más szint. Eddig a hagyományos korrupciós eljárások útján gazdagodtak – elsősorban a közbeszerzések túlárazásával – és ez elegendő is volt ahhoz, hogy közelebb kerüljenek a globális elit életformájához, életmódjához, sőt “Mészáros Lőrinc” már a Forbes listájára is felkerült. De ez az őrült iramú kapkodás most már elsősorban nem a személyes gazdagodásukról, hanem a kettős hatalom előkészítéséről szól. Arról hogyha nem tudják megakadályozni, hogy az ellenzék megnyerje a választásokat, akkor az irányításuk alatt maradjanak a legértékesebb és legfontosabb állami ágazatok.
És ennek a “legkézenfekvőbb” módja, ha olyan alapítványokba privatizálják ezeket, amelyek kuratóriumaiban örök időkre az ő vazallusaik ülnek. Ez persze nem lesz ilyen egyszerű, mint ahogy most el van képzelve. Mert ha az ellenzék nem készül fel a legapróbb részletekig kidolgozva arra, hogy hogyan szerezheti vissza nagyon rövid idő alatt ezeket a vagyonrészeket, beleértve a szellemi tőkét mozgató vagyont is, akkor tényleg nem érdemes megnyerni a választásokat. De most inkább az az érdekes, hogy mire ez a már-már kétségbeesett kapkodás?! Azt gondolom, hogy sokkal többet tudnak a közvélemény állapotáról, mint amennyit mi tudunk, és ez ijesztheti meg őket.
Elsősorban nyilván a hangulatváltozás trendjei lehetnek számukra aggasztóak. Mert mindig a változásokat jelző mutatók a legfontosabbak. S hogy van okuk az aggódásra azt a Republikon által most végzett II. kerületi kutatása is jelzi. Ebben a budai kerületben 2006-tól 2019-ig magabiztosan nyerték a választásokat és korábban is nagyon kiélezett verseny volt, most viszont toronymagasan 44:27 arányban vezet az ellenzék, 80 százalékos részvételi hajlandóság mellett. Ilyen nagyarányú ellenzéki fölény soha nem volt itt, hiszen ez korábbi törzsszavazóik, az un. “úri középosztály” és az utóbbi évtizedben meggazdagodott fiatalok (ld. Pasa Park) egyik bázisa. Egyrészt persze kétségbeejtő, ami történik, másrészt azonban a pánik jeleit is látni vélem ezekben a folyamatokban.