A Dundonjang partján

Posted by
Gábor György
>Még hogy Fudan Kémegyetem? Még hogy Paks II. Kématomközpont? Még hogy Nemzetközi Beruházási Bank Budapesti Kémközpont Fiókja?
Az, hogy az USA az elmúlt hét során 10 orosz diplomatát utasított ki az országból, nyilvánvalóan a Trump győzelmébe belenyugodni továbbra sem képes Biden-rajongókká hülyített és agymosott, romlásnak indult, hajdan erős Egyesült Államok végvonaglása, mi más?
De álljunk meg egy pillanatra: a múlt héten alacsonyan szállhattak az Airbusok, nagy volt a légiforgalom, mert a közép-európai hírű Visegrád Kvartett lengyelországi vonós szekciója három, feltűnően rosszul intonáló hegedűst zavart haza Varsóból Oroszországba. Akinek pedig ennyi jó kevés, azt azon kívül, hogy érje gáncs és megvetés, ma már arról értesülhetett, hogy a kvartett csehországi gordonkásai 18 (!!!) orosz csellistától vettek búcsút, miután kiderült, hogy hangszerük tokjába – minden bizonnyal figyelmetlenségből – cselló helyett AK-15 típusú gépkarabélyokat helyeztek el, Mozart 19, C-dúr („Disszonanciák”), K. 465-ös vonósnégyesének Andante cantabiléjét végig fortissimoban megszólaltatva, ohne pianissimo.
Persze az is lehet, hogy a lengyelek és a csehek a közös muzsika öröme helyett hirtelen hisztikézni és ajvékolni kezdtek, ráadásul tök feleslegesen, hiszen náluk még meg sem jelentek a kínai vendégmuzsikosok, hogy mielőbb vonósötössé fejlesszék a pompás kvartettet.
Még hogy Dunának, Oltnak egy lenne a hangja? Ez az Ady nevű zenekritikus mennyi marhaságot írt össze! Megengedem, historikus hangszerekben gondolkodva talán még igaza is lehet! De ma már Dunának, Donnak, Jangcénak (továbbiakban Dundonjang) egy a hangja, nagy méltósággal hömpölyögve az immár közössé vájt mederben, a Nemzetközi Beruházási Banknak a Lánchíd budai hídfőjénél álló központi épületétől a csepeli szigetcsúcson létesítendő kínai egyetem lábait nyaldosva egészen a paksi atomerőműig és tovább, az Értől az Óceánig.
És le lehet ülni valahol (bárhol) a Dundonjang rakodópartjának alsó kövére, s nézni, mit hoz és mit visz el a nagy ár, fecseg a felszín, hallgat a mély, s a Dundonjangnak, mely múlt, jelen s jövendő, egymást ölelik lágy hullámai.
Ez az ő nagy közös munkájuk, és nem is kevés.