2,5 milliárd T-Rex élhetett a Földön

Posted by

Ez a szám azért elég vészjóslóan hangzik… A hatalmas és félelmetes őshüllőből akár 2,5 milliárd is megfordulhatott a Földön abban a pár millió éves időszakban, amíg a bolygón éltek, a kréta időszak végén, a nagy kihalás előtt.

A kaliforniai Berkeley Egyetemen számolták ki, eleddig először – de lehet, hogy ez után számos számítás lát majd még napvilágot a témában -, az őshüllő mérete, szexuális fejlettsége és energiaigénye alapján, hogy nagyjából mennyi zsarnokgyík barangolhatott valaha a Földön. A Science című lapban megjelent tanulmány szerint mintegy 127 ezer generáción keresztül voltak jelen.
„Ez nem kevés állkapcsot, fogat és karmot jelent”- mondta az AP-nek a tanulmány vezető kutatója, Charles Marshall, a Kaliforniai Egyetem Paleontológiai Múzeumának igazgatója.
A tanulmány szerint azonban a populáció sűrűsége egy adott pillanatban nem volt jelentős, egy Kaliforniának megfelelő területen nagyjából 3800 Tyrannosaurus Rex élhetett.
A kutató szerint csoda, hogy egyáltalán tudjuk, hogy léteztek. Ugyanis mindössze körülbelül 100 T-Rex leletet találtak eddig a világon, amiből csak 32 olyan, amelyekből felnőtt állatokra lehet következtetni.
A kutatók szerint az óriásgyík maximum 28 évig élhetett, 14 és 17 éves kora között érte el az ivarérettséget és nagyjából annyi energiára volt szüksége a létfenntartáshoz, mint amennyi egy komodói sárkánynak vagy egy oroszlánnak kell.
A becslés egyébként eléggé széles –tól –ig határt ölelt fel, ugyanis akár 140 millióan vagy 42 milliárdan is lehettek, ennek a középértéke a 2,5 milliárd…

 Kívül tágasabb blog