Nagyon mai love story – Nick Hornby: Olyan, mint te

Posted by

Lengyel Szilvia

>Az a jó Nick Hornbyban, hogy aki első könyvei megjelenésekor, azok szereplőivel azonos életkorban kezdte el követni munkásságát, az velük is öregszik. Így mindig (na jó, majdnem mindig) úgy érezheti, hogy Hornby neki írja a könyveit, ő szerepel benne. Elég kényelmes felfogás ez és jó érzés remélni, hogy még sokáig fog írni nekem. Talán épp ezért is a könyv címe: Olyan, mint te? Nem, de belemagyarázható.

Valójában azért Olyan, mint te, mert a történet szereplői átlagemberek, akik élete is pont olyan, mint a miénk. Igaz, ők Angliában élnek és épp a Brexitről szavaznak, de ízelítőt kaphatunk abból, hogy a szigetországbeliek véleménye is épp olyan szórt, mintha itthon érdeklődnénk aktuálisan, mondjuk a koronavírusról.

– Biztos vagy benne, hogy szeretnéd azt a posztert az ablakba? – kérdezte Cassie.
– Mi a baj vele?
– Egy csomó embernek a környékről nem fog tetszeni – felelte Cassie.
– Akkor a másikat tegyem ki?
– A másikon mi van?
– „Európában erősebbek vagyunk”. Az Európa első két betűje pirossal van, hogy látszódjék benne az EU. Okos.
Markon kívül aligha van olyan ember, aki ezt okosnak tartaná, gondolta Joseph. Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy az ember rájöjjön, hogy az „Európa” szó első két betűje kiadja az EU-t.
– Hé, hé! – mondta Cassie. – Ezek szerint te csak úgy lazán kicserélnéd egyik posztert a másikra?
– Én ugyan szarok az egészre.
– Azt se tudod, hogyan fogsz szavazni?
– A kilépésre szavazok. Túl sok a bürokrácia. Túl sok az albán.
– Albánia nincs benne az EU-ban.
– Akkor ki van benne?
– Spanyolország, Franciaország, Lengyelország, Írország, Németország, Olaszország… Soroljam fel mindet?
– Akkor túl sok a lengyel.
– Akkor meg miért tennél ki egy olyan posztert az ablakba, ami az ellenkezőjét mondja?
– Ha szerinted jót tesz az üzletnek, miért ne tenném ki?
– Mert neked más a véleményed.
– Na ide hallgass! Utálom a májat, de azért tartok, és örülök ha mindenki vásárolja. Mi a különbség?
– A máj nem egy személyes filozófia.
– Nekem olyasmi.
– Az, hogy szereted a májat, személyes filozófia?
– Hát, szerintem igen. De először is üzletember vagyok, és csak másodsorban filozófus.

A főszereplők – Lucy középkorú, kétgyermekes, válófélben lévő fehér nő és Joseph, aki a húszas évei elején járó, színesbőrű kisegítő hentes – egy ideig harcolnak érzéseikkel.Titkolóznak, mert egy csomó konvenciónak nem felelnek meg, és mindenhol nagyon fontos, hogy mit szólnak majd a szomszédok. Ezért jó ideig rejtegetik szerelmüket, még a gyerekek előtt is sikeresen, habár azt azért nehezen képzelem el, hogy két kamasz hosszú távon nem veszi észre, hogy minden éjjel a házukban alszik egy idegen. Akivel mellesleg remek kapcsolatban vannak, viszont úgy tudják, Joseph csak bébiszitterkedik náluk.

Hornby legtöbb történetének eleme vagy éppen kulcsmotívuma a szerelem. Most is biztos kézzel rakja fel a két alig-alig összeillő ember kapcsolatának mozaikját. Az Olyan mint te érzelmei, de főleg cselekményvezetése, hősének motivációja sok ponton hasonlít a kultikus Pop, csajok, satöbbire. Hogy kicsit eltúlozzam az egybevetést: míg Shakespeare-nél például a családok gyűlölködése vet árnyékot a fiatalokra, Hornbynál szélesebb körből érkeznek a hatások. A hősök életének terepe, az ország bajai, az egész társadalomban élő előítéletek nehezítik a szerelmesek boldogságát. Hiába nem Magyarország a helyszín, mégis nagyon ismerős problémákba ütközünk: ott sem teljes mértékben elfogadott a másság, az eltérő bőrszín, a származási ország.

Hornby eddig is aktuális, valós történetekkel operált, most sem okoz csalódást. A könyv vaskos, mégis gyorsan emészthető, és kellemes érzést hagy maga után. Bármit olvasni tőle: felüdülés, az Olyan, mint te beleillik eddigi könnyed, mégis elgondolkodtató művei sorába; igen valószínűnek látszik, hogy ugyanúgy megfilmesítik, mint a korábbi sztorijait.

Nick Hornby

Nick Hornby: Olyan, mint te
Fordította: M. Nagy Miklós
Hornby sorozat
Helikon Kiadó, Budapest, 2020
384 oldal, teljes bolti ár 3299 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 2639 Ft,
e-könyv változat 2199 Ft
ISBN 978 963 479 3946 (papír)
ISBN 978 963 479 5285 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Akárcsak Rob a Pop, csajok, satöbbiben – ki ne emlékezne rá? –, az új Hornby-regény főhőse, Joseph is DJ szeretne lenni. De egyelőre csak egy hentesboltban dolgozik (egyéb részidős munkák mellett), és csak álmodozhat arról, hogy az első trackje bombasiker lesz. Emellett még arról a kedves, sötét hajú nőről szokott álmodozni, aki minden szombaton megjelenik a boltban; miközben tudja, hogy semmi értelme, hiszen a nő sokkal idősebb nála…
Igen, a kedves, sötét hajú nő Joseph miatt szeret ebbe a boltba járni – miközben tudja: semmi értelme, hogy akár csak elkezdjen fantáziálni róla. Mert neki a válás után most egy jóravaló, idősebb férfit kellene találnia…
Az Olyan, mint te azzal a meglepetéssel szolgál, hogy miközben ugyanolyan élvezetes és érzelmes komédia, mint a korábbiak, Hornby még mindig tud újat mondani a párkapcsolatokról – és mellesleg arról is, hogyan élték/élik át a brit emberek a Brexittel járó őrületet.

Olvass bele A KULTÚRAKIRAKAT
%d bloggers like this: