Gorka Sebestyén fájdalomcsillapítót árul és a Fidesz médiában fontoskodik

Posted by

Balogh S. Éva szerint a Hungarian Spectrum -nak szerepe lehetett abban, hogy  Gorka Sebestyént kirúgták Trump Fehér Házából. Ezért nem érdektelen, ha továbbra is figyelik a tevékenységét. Annak idején a dolog úgy kezdődött, hogy Gorkai “bocskai” öltönyben parádézott Trump beiktatásakor, és a vitézi rend jelvényét viselte. Gorka  – aki magyar szülők gyermekeként Nagy-Britanniában született – korábban a Nemzetvédelmi Egyetemen oktatott, és a közvélemény előtt a Breitbart News jobboldali portál kolumnistájaként vált ismertté.  Steve Bannon stratégiai főtanácsadónak volt a munkatársa – és sajtóhírek szerint kinevezését is neki köszönhette. A szerencsés véletlenek összjátéka folytán lett az Amerikai Egyesült Államok elnökének közvetlen tanácsadója biztonságpolitikai ügyekben.
Miután Gorka elvesztette fehér házi állását, és megszünt a munkája, a Fox News-nál  hirdető  Relief Factor nevű egészségügyi és wellness-társaság arca lett. Ez a cég vénynélkül kapható fájdalomcsillapítót árul, amelynek fő összetevője a halolaj. A reklámban Gorka orvosként szerepel. „Sebastian Gorka vagyok, és figyelmükbe ajánlom a Relief Factort . Először is hadd mondjam el, hogy még soha nem ajánlottam fájdalomcsillapítót, de amikor Pete és Seth Talbott, a Relief Factor két tulajdonosa arra kért, hogy támogassam a 100% -osan gyógyszermentes terméküket, akkor egyáltalán nem tudtam nekik nemet mondani.Természetesen csupán csak azért mondtam igent, mert több éven át szenvedtem hátfájásom miatt, de most már fájdalommentes vagyok. ”

Trump nem hagyta teljesen magára Gorkát. 2020-ban négyéves időtartamra kinevezte a National Security Education Board (Nemzetbiztonsági Oktatási Testület) tagjának. A testület 14 tagja felügyeli azt a kormányzati programot, amely támogatásokat és ösztöndíjakat ítél oda. Trump távozott. Gorka továbbra is tagja a testületnek.  Gorkának egy új tévés beszélgetős műsora is van, a The Gorka Reality Check, amelyet a hírhedt Newsmax sugároz. Ami a műsort illeti. a Politico vezető médiakritikusa, Jack Shafer cikke szerint “Sebastian Gorka új műsora “bizonyítja, hogy a propagandából milyen silány tévévé lesz.” Az egyórás műsornak ez lehetne a megfelelő címe:  „Donald Trumpot dicsőítő énekek”.
Gorka lehetőségei jelenleg korlátozottak. De véleménye számít a Fidesz berkeiben. Január 7-én a Magyar Nemzet, miután néhány mondatban idézte a The Washington Postot, a The New York Times-ot és a Fox News-t az Egyesült Államok Capitoliumának megrohamozásáról, hosszan foglalkozott Gorka műsorával. Az „America First with Sebastian Gorka” című podcastot hosszan idézte, amely adás hangsúlyozta az állítólagos választási csalást, amely megfosztotta Trumpot a győzelemtől.
Ugyanebből az alkalomból Gorka interjút is adott a HírTV-nek, amely számomra több szempontból is informatív volt – írja Balogh S. Éva. Mindenekelőtt megtudtam, hogy „a HírTV a szélsőséges Newsmax partner televíziója.” Másodszor emberünk szerény pozíciója a Nemzetbiztonsági Oktatási Testület tagjaként rangos tanácsadói munkává vált, mire a hír Magyarországra érkezett. Ebben az interjúban a Capitoliumot támadó csőcseléket „békés jobboldali tüntetőkként” jellemezte.
Néhány nappal később a Magyar Nemzet beszámolt egy interjúról, amelyet Gorka adott a Newsmaxnak, amelyben a Biden-beiktatást „politikai színháznak” nevezte. Sőt, „a szakértő” arra panaszkodott, hogy sokkal több katonát telepítettek a fővárosba, mint amennyi az Afganisztánban, Irakban és Szíriában szolgálatot teljesítő összes amerikai katona létszáma.  A Biden-kormányt azzal vádolta, hogy „berlini falat emeltek az Egyesült Államokban” Washington köré, bár ennek a falnak a természete vagy célja nem egyértelmű. Előrejelzése szerint az elkövetkező években Amerika-szerte nőni fog a faji feszültség, és ezért  „az a párt a felelős, amely elfogadhatóvá tette az erőszakot”.
Ezek azok az üzenetek, amiket az Orbán-rendszer hallani akar. A Magyar Nemzet  olvasói semmit sem tudnak arról, hogy milyen jelentéktelen figura Gorka az amerikai politikai térképen. Üzenetei viszont megerősítik a Fidesz média szilárdan Biden-ellenes retorikáját. Gyanítom – írja Balogh S. Éva – ezzel nem hagynak fel. Valójában mindez még rosszabbá válhat, mivel az Egyesült Államok egyre határozottabb álláspontot képvisel Oroszországgal és Kínával, Orbán Viktor két barátjával szemben.

Címkép: Gorka Sebestyén a reklámban