A fukusimai reaktor vizét az óceánba engedik

Posted by

Ferber Katalin
>Bréking! (Breaking!) A japán kormány, valamint a TEPCO (a fukusimai, 2011 márciusában leolvadt és részben kigyulladt atomerőmű tulajdonosa) együttes döntése alapján az elkövetkezendő két évben 1 millió (egy millió!) tonna rádióaktív, azaz szennyezett vizet engednek a Csendes óceánba.
A hivatalos közlemény szerint a rádióaktív vízzel megtelt tárolók hamarosan, év végéig megtelnek, így “ez az egyetlen ésszerű megoldás”.
A közlemény szövege szerint a szennyezett vízben “csak” trícium van.
A 2011 március 11-én Fukusimában bekövetkezett hármas katasztrófa (9-es erejű földrengés, 14 méter magas szökőár és négy erőmű-blokk súlyos balesete) következtében kitelepített illetve elmenekült lakosság érdekében kell a szennyezett vizet az óceánba engedni. Vagyis, a döntés egyszerre szolgálja a TEPCO energiacég és a “nép” érdekeit.
A Greenpeace, az Amnesty International azonnal nemzetközi tiltakozó akcióra kért mindenkit. Dél-Korea miniszterelnöke szerint ez a döntés elfogadhatatlan. Ne legyenek illúziónk, bár mi Európában élünk. A Csendes-óceán ilyen mértékű szennyezése a világ egészére kihat.
Nemcsak a tenger élővilágára, hanem ránk emberekre is. Beláthatatlan következményei is lehetnek.