Orbánék mit veszíthetnek jövő tavasszal?

Posted by

Zöldi László
>A kormánypárti sajtó kádergondokkal küszködik, mert egyik képviselője, Gajdics Ottó halmozza a funkciókat. Egyszerre volt a Szabad Föld című hetilap főszerkesztője, az országos hálózatot építő Karc Rádió főszerkesztője és lett a Hír TV tartalomért felelős igazgatója is. Az újság vezetéséről már lemondott, hogy energiáit a másik két feladatra összpontosíthassa. Meg a cikkeire. Legutóbb a cenzúráról értekezett, egy Facebook-döntés következtében ugyanis visszaesett a politikus-bejegyzések olvasottsága.

Téved abban, hogy a politikai tartalmak visszafogása csak a kormánypárti politikusokat érinti. A közeledő választási kampány túltengéseit előzné meg a Facebook – szerintem ügyetlenül. Engem azonban más érdekel Gajdics Ottó okfejtéséből. Erre kaptam föl a fejem: „A kizökkent idő mára helyrebillent. Népszabadság nincs, Magyar Nemzet pedig van. csak közben alapvetően megváltoztak a médiafogyasztási szokások.” (Magyar Nemzet Online, 2021.04.12.) Miközben tehát az Orbán-kormány a hagyományos sajtóban rendezkedett be, a világ elszaladt mellette. Az a benyomásom, hogy Orbán Viktor döntése nem a digitális bevándorlóságából következik.

Inkább abból, hogy a Simicska Lajossal való szakítása után újjá kellett szerveznie a kormányzati médiahálózatot. Ehhez 2015. február 6-a után nem az internet megszállására volt szüksége, hanem a megyei sajtóéra. A vidéki Magyarországon elodázta a digitális átállást, máskülönben a falvak népe nem maradt volna a hagyományos sajtó bűvkörében. Választási győzelme azért bizonyult pirruszinak, mert a saját (Médianéző Kft) felmérése szerint is túlsúlyra tett szert a papír alapú sajtóban, a rádióban és a televízióban, ám az online sajtóban az ellenzék 79 százalékával szemben csak 29-et képes felmutatni. A falvak népe révén Orbán 2018-ban hozta a kétharmadot, az viszont tragikai vétségnek bizonyult, hogy a világhálón hátrányba került.

A koronavírus miatt karanténba szorult százezrek azóta ráfanyalodtak a netre, hogy láthassák a gyerekeiket és az unokáikat. A távoktatás miatt pedig szülők százezrei tanulták ki a digitális kapcsolattartás rejtelmeit. S mert feltárultak előttük a tájékozódás alternatív csatornái is, a kormányzatra most veszély leselkedik. Gajdics Ottó szerint „a jövő évi választások múlnak ezen”. Azt már én fűzöm hozzá, hogy az Orbán-kormányt egyelőre nem a bukás veszélye fenyegeti, hanem „csak” az, hogy a szinte korlátlan hatalomgyakorláshoz szükséges kétharmadot veszítheti el.

Médinapló, 2021. április 14.

Címkép: igazszavak.hu blog