Mit mondott a kínai járványügyi főnök a kínai vakcinákról?

Posted by

Balogh S. Éva

>A Szecsuán fővárosában, Csengduban zajló kínai nemzeti oltási és egészségügyi konferencia hírei az egész világon címoldalra kerültek. Gao Fu, a Kínai Betegségellenőrzési Központ igazgatója nyilván akaratlanul is beismerte a kínai koronavírus elleni oltások gyengéit.
Két különböző jelentést használok a konferenciáról és a Gao által megosztott információkról. Az egyiket Joe McDonald és Huizhong Wu képviseli, ők az Associated Press munkatársai, a másik a tajvani Gerry Shih beszámolója. Ez utóbbit a The New York Times és más vezető amerikai újságok idézik. Az AP szerint Gao elismerte, hogy a kínai oltások „nem rendelkeznek túl magas védettségi szinttel”, és „most hivatalosan mérlegeljük, hogy az oltási folyamathoz egyéb technikai vonalakból származó különböző vakcinákat kell-e még használni”. Ezt a bejelentést a jelenlévő kínai tisztviselők részéről hallgatás követte , és Gao nem volt hajlandó tovább részletezni a megjegyzését.

Gerry Shih konferenciáról szóló cikke szerint „Gao észrevételei… szombaton gyorsan elterjedtek a kínai közösségi médiában, még mielőtt cenzúrázták volna őket, [és] vasárnap az internetezők szándékosan helytelenül írtak le a szavakat, hogy megakadályozzák posztjuk eltávolítását miközben megvitatják Gao észrevételeit. . ”

Mindkét cikk hangsúlyozta a kínai tudósok véleményváltozását az mRNS-alapú oltásokkal kapcsolatban. Gao korábban megkérdőjelezte az új nyugati eljárás biztonságosságát, most úgy gondolja, hogy „mindenkinek mérlegelnie kell, hogy az mRNS-vakcinák milyen előnyökkel járhatnak az emberiség számára”. A kínai állampárt propagandaszervei és diplomatái hónapokat töltöttek a kínai oltások reklámozásával, miközben agresszívan  kétségeket próbáltak ébreszteni a nyugati alternatívák iránt. Orbán Viktor minden bizonnyal ennek a propagandának az egyik áldozata volt, amikor kinyilvánította bizalmát a kínai oltás iránt, mert végül is a kínaiak rendelkeznek a legtöbb tapasztalattal a vírussal kapcsolatban. Azt mondta, hogy “ha van választása, akkor a kínai terméket választom”. Sőt, mivel meglehetősen nagy mennyiségű Sinopharm oltóanyag szállítmány érkezett áprilisban, és Orbán elsődleges prioritása a 65 év feletti emberek oltása volt, ez természetesen elősegítette a kínai oltás alkalmazását ebben a kiszolgáltatottabb korosztályban.

Ez a legfrissebb hír bizonyosan kínos a kínaiak és a magyar kormány számára. A kínai kormány a kínai közösségi média cenzúrája mellett arról is gondoskodott, hogy Gao Fu visszavegyen a kínai oltásokkal kapcsolatos észrevételeiből. “Vasárnap cáfolta egyes sajtóorgánumok és a tengerentúli közösségi média használóinak azon állítását, miszerint az igazgató ” jelezte ” a kínai COVID-19 oltások alacsony védettségi szintjétt”, mondván, hogy ez szavainak “teljes félreértése volt”.. Az egyetlen dolog, amit tett – mondta Gao Fu a Global Timesnak adott „exkluzív” interjúban – az volt, hogy olyan tudományos elképzelést vázolt fel; amely szerint “a hatékonyság javítása érdekében lehetőség lehet a különböző típusú vakcinák egymást követő beoltására.” Vagyis, egyszerűen a régimódi oltások rosszabbak, mint az mRNS-ek. De megpróbálta minimalizálni a problémát azzal, hogy rámutatott, hogy az Egészségügyi Világszervezet elégedett már az 50% feletti hatékonysági rátával, és hogy a jelenleg piacon lévő oltóanyagok hatékonysága körülbelül 70% vagy annál magasabb.

Az Orbán-kormánymédia eddig nem volt hajlandó megosztani a hírt a magyar nyilvánossággal, de a független sajtóorgánumok tele vannak Gao Fu kommentjeit részletező cikkekkel. A Telex például beszámolt a Reuters hírében említett  lehetőségről, hogy a Sinopharm megfontol egy olyan kísérletet, hogy meghatározza egy harmadik oltás szükségességét a hatékonyság növelése érdekében.

Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő, az Orbán-rendszer kritikusa az oltás folytatását szorgalmazta, még akkor is, ha a kínai oltás hatékonysága nem olyan magas, mint a többié, mert minden oltás jobb, mint a semmi. Figyelmeztetett azonban arra, hogy a második oltás után az embereknek ugyanolyan óvintézkedéseket kell tenniük, mintha egyáltalán nem oltották volna be őket, legalábbis addig, amíg nem érkezik válasz arra, hogy szükség van-e a harmadik oltásra. Ez az eset fontos tanulsággal szolgál – mondja Kunetz. A politikusoknak nem szabad megpróbálni helyettesíteni a tudósokat. Azt is szem előtt kell tartani, hogy ennek az új nyilatkozatnak fényében “közel sincs annyi oltott ember Magyarországon, mint amennyiről az állami média jelenleg tudósít”.

A Facebookon a Sinopharm alacsony hatékonyságáról szóló hír gyorsan elterjedt, de a kormánypárti Mandiner közölte Vágó István, egykori televíziós személyiség, most DK-s politikus megjegyzését. Vágó linket adott az Associated Press cikkéhez: „Hivatalos: A kínai oltóanyagok hatékonysága alacsony ”, és lefordította magyarra a címet, hozzátéve, hogy az állítás egy vezető kínai epidemiológustól származik. Ez az ártatlan információ végtelenül felzaklatta Mandinert. Újságírója azt állította, hogy a Vágó által idézett cikk nem a Sinopharm oltásról szólt, amelyet a magyar kormány vásárolt, hanem csak a Sinovacról, egy másik kínai vakcináról, amelyet a kormány nem rendelt me. Attól tartok, ez egyenesen hazugság. Mindkét vakcinát név szerint említik a cikkben. Ám a cím lefordítása miatt Vágót azzal vádolták, hogy „bujtogatott a kínai oltások ellen”. Mindenesetre a Mandiner volt az egyetlen kormánypárti kiadvány, amely a Csengdu hírével foglalkozott.
Egy humoros blog, az Örülünk, Vincent? a következőket írta a hír magyarországi fogadtatásáról.

„Hírek a kínai oltásról (ingyenes vers a költészet napján)”

ABC News.   Official: Chinese vaccines’ effectiveness low. (ABC News. “Hivatalos: A kínai vakcinák hatékonysága alacsony.”)

 Washington Post.  Effectiveness of Chinese vaccines not ‘high’ and needs improvement, says top health official. (Washington Post: “A kínai oltások hatékonysága nem” magas “, és javításra szorul, mondja a vezető egészségügyi tisztviselő.”)

  Al Jazeera.   ( Chinese vaccines’ effectiveness low, official admits.) Al Jazeera: “A kínai oltások hatékonysága alacsony, vallja be egy hivatalos tisztviselő.”)

Mandiner.     Vágó István még mindig a kínai vakcina ellen hergel. 

A Hungarian Spectrum cikkének fordítása