Mi lenne a minimum?

Posted by
Kökény Mihály
>Február 15-én, 2 hónappal ezelőtt posztoltam az alábbiakat:
“…vajon beoltathatjuk-e magunkat olyan vakcinával, amelyet a magyar hatóságok kormányzati utasításra engedélyeztek? …milyen ország az, ahol a gyógyszerhatóság jogkörét átírták és egy külügyminisztert bíztak meg azzal, hogy döntsön az oltások használhatóságáról?… A szer dokumentációja hiányos, nem közöltek fontos adatokat a tesztfázis eredményeiről. Elfogadom, hogy bevált, ismert technológiával állítják elő, de a bizonyítékokon alapuló orvoslás szigorú szabályait nem lenne szabad megkerülni. A Sinopharm WHO minősítése sem történt meg, több országban engedélyezés nélkül használják. Nem meglepő a bizalomhiány, főleg annak ismeretében, hogy a Kínai Népköztársaság a koronavírus eredetét vizsgáló nemzetközi szakértőcsoport elől is eltitkolt információkat.”
Magyarországra eddig megérkezett 550 ezer adag Sinopharm, jelentős részét beadták. A miniszterelnök is ezt az oltóanyagot kapta. Állítólag.
S most derült égből villámcsapás: a Kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ igazgatója, Gao Fu kijelentette, hogy nem nyújtanak nagyon magas fokú védettséget a kínai vakcinák. (Friss hír, hogy a kínai szakértő szerint kiforgatták szavait).
Az elmúlt hetekben már érkeztek hírek, hogy az Emirátusokban és Szerbiában is a Sinopharmmal oltottak 3. oltását is elkezdték. A magyar kormány hallgat, de már Húsvét előtt abbahagyták a Sinopharm propagálását. Utoljára március harmadik hetében szállítottak 100 ezer adag Sinopharmot Budapestre, azóta nem. A hivatalos honlapon március 30. óta nem frissítik a “Magyarországra érkezett vakcinák típusa és mennyisége” rovatot.
Nem akarok poénkodni Orbán és társai korábbi öntelt nyilatkozatain, s egyes szakértők szolgalelkű magyarázatain. S a túlárazott, erősen korrupciószagú beszerzésen sem. A minimum az lenne, hogy a Sinopharm oltottaknak az állam azonnal, majd 3 hónap múlva ingyenes ellenanyagmérést biztosít, s az eredmény függvényében újabb oltást (esetleg más vakcinával) biztosít.