Valaki nagyon nincsen magánál

Posted by

Juszt László
>Nézem a Híradót. Három riportban – plusz a műsorvezetőtől – hangzik el, hogy az első oltás még nem véd meg semmitől. A második után is – oltástól függően 7-21 nap mire a védettséget elérjük.
Majd jön a miniszterelnök, aki közli hogy miután április 19-re már több mint két és fél milliónál többen lesznek beoltva, így kinyitják az iskolákat. Szóbeli érettségi nem lesz, mert júniusban nem biztonságos, de a stadionokra 100 százalékos töltöttséget ígér az UEFA-nak.
Valaki nagyon nincsen magánál. Visszaküldi az oltatlan gyerekeket az egy oltásos, – tehát védettség nélküli – tanárokhoz az iskolákba. Matematikus legyen a talpán, aki kitudja számolni hány ember életét kockáztatja. Kivált, hogy leszámítva az első heteket itt lassan egy éve nem volt kontaktuskutatás. De nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, hogy ha egy 30 fős osztályban csak egy covidos gyerek lesz, az mit indít el? Ha csak 3 fős családokkal számolunk az 93 újabb veszélyeztetett, potenciális beteg. Ha az a 60 szülő másnap a munkahelyén csak 5 emberrel találkozik, az 300. És akkor nem számoltunk azzal, hogy közlekednek is.
De ha már közlekedés! A boltokra előírták a 10 nm/fő vásárlói létszámot. Értem, ok. De honnan tudja a hülye vírus, hogy most boltban van, egy buszon? Egy busz kb. hatvan négyzetméter. Ezek szerint maximum 6 utast szállíthatna – jóindulattal, mert ott a sofőr is. És mi van a főváros legnagyobb utasszállítójával a metróval? Nem találtam adatot a Metro kocsi méreteiről, így csak becsülni tudom. Ha a szélessége 4 méter, a hossza 80 méter, akkor az üzleti szabályokat figyelembe véve maximum 32 utast szállíthatna egy-egy kocsiban…

Címkép: Marabu rajza a HVG-ben