Orbán miért akarta megfelezni a köztévét?

Posted by

Zöldi László
>Oly korban élünk, amikor sokat beszélünk a nyilvánosság helyzetéről. Egy országgyűlési összecsapásban az ellenzékkel való vitákra kijelölt Dömötör Csaba államtitkár ezt firtatta: „Hol voltak akkor a nemzetközi szervezetek, amikor Medgyessy Péter azt mondta: ha kell valakinek tévé, vegyen magának!” (Magyar Nemzet Online, 2021.04.08.)
A nemzetközi szervezetek csakugyan állást foglalhattak volna, és ha elmulasztották ezt, akkor sújtsa őket az utókor megvetése. De ha már a kormány parlamenti ügyeletese szóba hozta a csaknem két évtizedes ügyet, érdemes föleleveníteni a feledésbe merült részleteket is. A Fidesz 2002. április 21-én csekély különbséggel veszítette el az országgyűlési választást. A kudarcot Orbán Viktor annyira a szívére vette, hogy félrehúzódott a nyilvánosság elől, és csak augusztusban bukkant föl. 30-ára nagygyűlést hirdetett a Magyar Televízió székháza elé.
Ott mondta: „Mi nem vitatjuk el azok jogát, akik az új szeleknek hódoló szocialista televíziót nézik szívesebben. Legyen meg az ő közszolgálati televíziójuk. Ám azoknak a millióknak is joguk van a saját szívükből beszélő, az ő lelkükhöz szóló közszolgálati televízióhoz, akik képviseletében ma itt megjelentünk. Éppen ezért olyan médiatörvényre van szükség, amely ezeknek az igényeknek maradéktalanul eleget tesz. A mai törvény nem ilyen. Olyan törvényre van szükség, amely két egyenrangú csatornára osztja a Magyar Televíziót. Már nem elég, hogy csak egy szocialista legyen, szükség van egy polgári és nemzeti értékeken állóra is.”
A választási győztes válasza nem sokáig váratott magára, másnap hangzott el Békéscsabán. Medgyessy Péter miniszterelnök így fogalmazott: „Akinek saját tévére van szüksége, az vegyen magának.” (Magyar Távirati Iroda) Megtagadta a gesztust az ellenzék vezérétől. Orbán erre fogta magát, és Simicska Lajossal együtt kiépítette a Fidesz médiabirodalmát. De vajon mi rejlett az elutasító válasz mögött? Megnéztem a Békés Megyei Hírlap tudósítását is. A négy hónapja hivatalban lévő miniszterelnök „versenyképes, korrektül tájékoztató” közszolgálati médiumot látott volna szívesen, „amelynek műsorkészítéséből a politika kivonul”. Ma már nehéz pontosan rekonstruálni, vajon e kijelentés mit jelentett. Mindenesetre Orbán Viktor megfogadta Medgyessy Péter tanácsát, és az ellenzékben kiépített médiahálózat segítségével 2010-ben visszavette a hatalmat. Azzal is megelégedtem volna, ha a saját javaslatát valósítja meg.

Tíz mondat a közszolgálati médiumokról

Nem hiszek az igazságosan, pártatlanul működő közszolgálati médiumokban, ha monopolhelyzetben vannak. Erre csak akkor lehet rászoktatni őket, ha versenyhelyzet alakul ki. (Orbán Viktor Fidesz-politikus, Kritika, 1994/március)

Az ellenzék egyet nem értése miatt nem kerülhet veszélybe a közszolgálati televízió működése. (Medgyasszay László MDF-politikus, Kisalföld, 1999. február 13.)

Jó lenne, ha volna egy kicsit talán unalmas közszolgálati televízió, és a lüktetést, a drámát, a felszínességet hagyhatnák a kereskedelmi televíziózás számára. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 1999. június 2.)

A kereskedelmi televízió a fogyasztóknak csinál műsort, a közszolgálati televízió viszont a polgároknak. (Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap /MTVA/ vezérigazgatója, Heves Megyei Hírlap, 1999. június 26.)

Alkotmányossági szempontból nagyobb veszélyt jelent a közszolgálati médiumok működésképtelensége, mint a kuratóriumok csonkasága. (Áder János, az országgyűlés elnöke, Zalai Hírlap, 2000. március 23.)

A modern kereskedelmi adók korszakában is szükség van mind a televíziózás, mind a rádiózás területén egy mértéktartó, szolid, kiszámítható, ugyanakkor elég gyors és friss közszolgálati televízióra és rádióra. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Rádió, 2001. június 6.)

A fékek és ellensúlyok víz alá nyomták a közszolgálati intézményeket. (Szalai Annamária Fidesz-médiapolitikus, Magyar Hírlap, 2010. szeptember 4.)

Egy közszolgálati médium legyen lojális a kormányhoz és tisztességes az ellenzékhez. (Belénessy Csaba, a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója, 168 Óra, 2010. december 9.)

Megkaptuk a kétharmados felhatalmazást, pártpolitikától mentes, tartósan működőképes közszolgálati rendszert akarunk létrehozni. (Orbán Viktor miniszterelnök, Magyar Nemzet, 2010. december 24.)

Ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják. (Bende Balázs, az MTVA vezető szerkesztője a közszolgálati televízióról, Szabad Európa Rádió, 2020. november 12.)

Médianapló, 2021. április 9.

Címkép: A Magyar Televízió épülete