Fülöp herceg az Újnépszabadságban

Posted by
Edinburgh hercegével többször foglalkoztaunk. Például: A 98 éves Fülöp herceg Land Roverével összeütközött egy kis Kia gépkocsival. A herceg terepjárója felborult. Erzsébet királynő agg fértje autóját maga vezette. És sértetlenül mászott ki a gépkocsiból annak kinyitható tetején keresztül. A baleset azon az úton történt, amely irónikus módon a Queen Elisabeth Way nevet viseli.  A környék, ahol a herceg karambolozott a Sandrigham Birtok. A királyi házaspár telente ide vonul vissza pihenni. A palota szóvivője szerint Fülöp herceget nagyon megrázta az eset. „Nagyon gyakorlatias ember. Tisztában van fizikai képességeivel. Csak akkor vezet, ha az utat nagyon jól ismeri”. ** Odze György A kilencvennyolc éves Fülöp herceg este televíziót néz a skóciai Balmoral kastélyban, a nyári  –  amúgy kissé fagyos – rezidencián, amikor Erzsébet bejön az esti puszira. -Bözsi, te érted, mi folyik Londonban? – kérdezi Fülöp és elhajítja a távirányítót. -Fülöp, te ezzel ne foglalkozzál. -De hónapok óta nem értek ebből semmit. Jó, Cameron egy hülye volt, de aztán ledarálták May-t, most ott ez a hangos szőke gyerek, Torisz… -Nem Torisz, hanem Borisz. -Neki ott most mi a dolga? Mit kavargat össze-vissza? -Fülöp, ő a miniszterelnök. -Ezt nem mondod komolyan, Bözsi. Te tudtál róla? Ez egy bohóc. -Én neveztem ki. -Ez az egész egy bolondokháza. -Tudom – feleli Erzsébet. – De most már menjél aludni. -És mi lesz az országgal? Kilépünk ebből a dologból vagy bent maradunk ebben a dologban? -Nem tudom. -Hát jól elcseszték, az biztos. Trump-pal beszéltél? A másik bohóccal? -Fülöp, ebből elég. A végén még felizgatod magad. Menjünk aludni. -Előbb pisilnék egyet. Erzsébet leül egy fotelbe, megvárja Fülöpöt. Nem véletlenül élte le az életét ezzel a férfivel. Mindig igaza van.  Őszinte, okos ember. ** Fülöp herceg, Erzsébet királynő férje a 100. születésnapjához közeledik. (Június 21-én lesz). A szokottnál többször foglalkoznak most vele. Az Independent összeállítást közöl azokból a mondásaibül, amelyek nem mindig feleltek meg a protokollnak. Itt van néhány: “Ha túl sokáig leszel itt, ferde szemmel jössz majd haza” –  Simon Kerby 21 éves brit diáknak mondta ezt Kínában, 1986-ban “Megúsztad, hogy ne egyenek meg?” Egy brit diáknak, aki hosszú kirándulást tett Papua New Guinea-ban. 1998. “Nem lehet még itt hosszú ideje, mert nincs még nagy hasa.” Egy angolnak 1993-as budapesti látogatása során. “Hogy csinálja, hogy ne piáljanak addig, amig leteszik a vizsgát”. Egy skót gépkocsi-oktatónak Skóciában. 1995 “Néhány éve mindenki azt mondta, szeretne több szabadidőt, mert túl sokat dolgozik. Most mindenkinek több szabadideje van, és azért panaszkodik, hogy munkanélküli. Jó lenne, ha tudnák mit akarnak”.  Az 1981-es gazdasági válság idején. “A brit nők nem tudnak főzni”. Egy gasztro-ünnep idején 1981-ben. “Micsoda hely-pazarlás”.  2000-ben amikor a királynő felavatta az új brit nagykövetséget Berlinben. ** Fotó galéria a 99. születésnap alkalmából Tom Murray és Mikhaila Friel
> Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje 99 éves. És nyugdíjas. A Duke of Edinburgh címet viselő úr nem lustálkodott a palotában. 2017-ben – vagyis 96 esztendősen – vonult vissza. 1952-ben hagyta ott a katonai pályát (még házasemberként is Máltán szolgált). Azóta összeszámolták 22 219 közéleti eseményen vett részt egyedül és 637 alkalommal látogatott a királynő nélkül külföldre. Hobbijáról annyit, hogy egész jól fest, most erre van is alkalom, mert még mindig karanténban tartják a Windsor-kastélyban őt és nejét. A Business Insider összeállítást készített a királyi pár életéről, ebből mutatunk be néhány felvételt. 1947. Öt hónapi jegyesség után a 26 éves Fülöp, Görögország és Dánia hercege feleségül vette távoli unokatestvérét, Erzsébetet.
21 queen elizabeth prince philip wedding ap
Princess Elizabeth and Prince Philip on their wedding day. 
1948: Megszületett első gyermekükn Károly herceg. a Buckingham Palace-ban készült képen édesanyja (az akkor mégcsak trónörökös) kezében szunyókál keresztelője után.
baby prince charles 1948
1949-51: Fülöp első tisztként szolgált a HMS Checkers rombolón, a brit Földközi tengeri flotta vezérhajóján. Londonban a Clarence House-ban laktak. S mint ezen az 1951-ben készült képen látszik, Károly mellett már a testvére, Anna hercegnő is hempereg a földön.
Prince Philip first home Clarence House
The young family at Clarence House. 
1952: Károly herceg a brit flotta főparancsnoka lesz.
prince philip 1952
The Duke of Edinburgh. 
1953: Fülöp herceg térdenállva fogad hűséget feleségének, II. Erzsébet királynőnek a koronázási szertartáson.  
coronation of Queen Elizabeth II
Her Majesty’s coronation ceremony at Westminster Abbey. 
Prince Philip round the world tour aboard the Royal Yacht Britannia feeding penguins in Antarctica
Prince Philip. 
1957: Ebben az évben Fülöp hivatalosan brit herceg lett. Ebben az esztendőben a Britannia királyi jacht fedélzetén körbeutazta a világot. A lépen az Antarktisz pingvineit eteti. 1959: Eisenhower amerikai elnök látogatta meg a királyi párt kastélyukban. Anna hercegnő is jelen lehetett a találkozón.
President Eisenhower meets Prince Philip and Princess Anne
Prince Philip, a young Princess Anne, and President Eisenhower. 
1960: A harmadik gyerek, András herceg is megszületik. Ezen a képen vidáman fogja apja és nővére, Anna kezét.
Prince Andrew is bron 1960
Baby Prince Andrew at Balmoral Castle in Scotland, UK. 
1965: A királyi pár St. Luciára látogatott. De a sajtó a látogatás kapcsán Fülöp egyik mondatát emelte ki. “A brit nők nem tudnak főzni”.
Queen and Prince Philip visit St. Lucia
The couple are greeted by young children in St. Lucia. 
Source: The Telegraph 1967: Ebben az évben is elszórakoztatta a ssajtót. Megkérdezték tőle. hogy elutazna-e a Szovjetunióba. “Nagyon szeretnék Oroszországba menni, annak ellenére, hogy a gazfickók kiirtották a fél családomat”. (Német gyökereire utalt.)
Prince Philip
Prince Philip has been outspoken over the years. 
1973: A Sidney-i Opera előtt “úgy beszélgettek, mint egy normális házaspár” – írták az ausztrál lapok.
Prince Philip with Elizabeth at Sydney Opera House
A rare candid moment between the Queen and her husband. 
1974: Új-Zélandon hagyományos maori üdvözléssel köszöntötték.
Prince Philip gets Maori welcome in New Zealand
The duke has participated in numerous traditions in the countries he has visited over the years. 
1976: A királyi pár jót nevetett Luxemburgban, amikor a kislány, akinek virágot kellett volna adni a királynőnek, közölte, nem adja, és magával vitte a csokrot.
royal couple visits Luxembourg
Fans — especially children — are often shy about meeting the royal couple. 
1980: II. János Pál pápával a Vatikánban, 1980 októberében.
Pope John Paul II with royals
It was the first state visit to the Vatican by a British monarch. 
1981: Károly herceg, trónörökös feleségül veszi Diana Spencert. 750 millió ember nézte tévén a ceremóniát.
Prince Charles and Diana wedding
Prince Philip and the Queen joined the Prince and Princess of Wales on the Buckingham Palace balcony after their wedding ceremony. 
1986: A Nagy Falnál. II. Erzsébet az első brit uralkodó, aki Kínába utazott.
Royals visiting China
The Queen and Prince Philip are greeted by well-wishers in China. 
1991: Az első baseball meccs, amit életében látott. Fülöp herceg és felesége George H. Bush elnökkel a baltimore-i Memorial Stadiumban.
President George H. Bush with Queen Elizabeth II and Prince Philip at Orioles game
This was the first baseball game the monarch had ever watched. 
1993: A herceg menyével, Diana hercegnővel beszélget egy fogadáson.
Prince Philip and Princess Diana
Philip with the late Princess Diana. 
1997: Fülöp és a királynő a Buckingham palotába vitt virágok között. Az emberek így emlékeztek az autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőre.
Prince Philip and Queen Elizabeth near memorial of Princess Diana
Diana, Princess of Wales passed away from injuries sustained in a car crash. 
2000: Fülöp herceg Edward fiával Nelson Mandela korábbi elnökkel találkozott Dél-Afrikában.
Prince Philip with Nelson Mandela
Prince Philip and his son Prince Edward at a rare joint engagement. 
Queen Mother passes away
The funeral of the Queen Mother, Prince Philip’s late mother-in-law. 
2002: Meghalt a királynő mamája. 101 éves volt. 2012: Jót nevettek. Fülöp, Erzsébet és Károly Skóciában egy zsákban futó versenyen.
Philip and Elizabeth at Braemer Gathering in Scotland
A candid moment between the royal couple and their son, the heir to the throne. 
2013: A királynő kitűnteti a férjét az Új Zéland renddel.
Prince Philip present with Order of New Zealand
Queen Elizabeth presented her husband with the Order of New Zealand. 
2016: A királynő 90. születésnapja.
Queen celebrates her 90th birthday
The Queen and Prince Philip were followed by the Duke and Duchess of Cambridge and Prince Harry at the Patron’s Lunch Street Party. 
prince philip retirement
The Duke of Edinburgh retired in 2017. 
2017: A herceg visszavonul. Nem vesz részt többet társadalmi eseményeken
Queen Elizabeth II and the Prince Philip, Duke of Edinburgh arrive for the wedding ceremony of Britain's Prince Harry and US actress Meghan Markle at St George's Chapel, Windsor Castle on May 19, 2018 in Windsor, England.
Prince Philip arriving at the royal wedding of the Duke and Duchess of Sussex on May 19, 2018. 
2019: Fülöp herceg hazatér egy orvosi felülvizsgálatról.
prince philip hospital
Prince Philip leaving the hospital. 
2020: Hivatalos fénykép. A királyi pár a Windsor kastély kertjében Fülöp 99. születésnapján.
prince philip 99
Prince Philip and the Queen at Windsor Castle. 
A Business Insider összeállítása Címkép: Tisztavatás. Amikor még nem gondolta, hogy “csak” egy királynő férje lesz