Tűzvész után

Posted by

Kereszty András
>Leégett a Spar. Ott hever holtan, mintha egy háború roncsa lenne. Egy bombatámadás áldozata. Összegabalyodott vastraverzek, drótok. Mennyi rengeteg van belőlük, most látni csak, milyen sok kell egy szupermarkethez.. A tűz megemésztett mindent. A fémeket csak meghajlította.
A pénzkiadó automatát is kinyitotta, mint valami egy pénz-konzervet. Mi lett vajon a benne lévő bankjegyekkel? Füstté váltak?
A kutyák már elmentek. Néhány órával korábban végig szaglászták a területet. Szerencsére nem találtak holttesteket. Most csak két túzoltó mászkál ítt. Felmér, lemér, kutat.
A benzikút mindössze kétszáz méterre van a tegnapi nagy tűzvésztől.
– Mi zárva voltunk – mondja a pult mögött álló hölgy.-  De ahogy tudom, a tűztoltók először idejöttek, megakadályozni azt, hogy a tartályok lángra lobbanjanak.
A zöldséges zárva van. Délután nyilt.
– Nem vettem észre sokáig semmit. Enyhe fütszagot éreztem. Aztán láttam, hogy az éppen akkor beérkező HÉV irányából futottak befelé az emberek. Mi van?- kérdeztem. Ég a Spar teteje – mondták.
– Voltak akkor még vásárlók a boltban?
– Szerintem már nem.
Ennek éppen ellentmond a mindenható Facebook.
K.Norbert így írja le a saját verzióját:
“Leszálltunk a HÉV-ről. Egyszercsak hallom, valaki azt mondja, hogy “Normális, hogy ég a Spar teteje”? Odanéztem, láttam, hogy a tető alől lángnyelvek csapnak ki.. Futni kezdtünk, többen is. Benn az üzletben még álltak a sorok a pénztárak előtt. Elkezdtünk ordibálni, hogy tűz van. Az alkalmazottak azonnal reagáltak…”
A Spar a szentendrei HÉV-állomáson nemcsak egyszerűen bolt volt. A város központja. Itt az állomás, a gyógyszertár, a DM, itt lehet kulcsot másoltatni, itt van a Copy General, itt van a biobolt, a pékség, ahol a város legjobb pitéit kapni, itt lehet megpróbálni a szerencsédet. Innen indul és ideérkezik a fővárosban járt ember.
Most rom van, drótok, mint egy döglott mamut belső szervei.
Az egyik kis üzlet tulajdonosa kérdezi:
– Segíthetek?
– Itt volt tegnap a tűz idején?
Arca összerándul. Hangja jéghideg.
– Ne kérdezzen. A családomnak se tudok beszélni róla. Ezt az élményt senkinek se kívánom.
A zöldségesnél már kisebb gyűlés alakult. Négy férfi beszélget.
– Évek óta tervezgették, hogy ide egy nagy bevásárlóközpont épül. Nem lett belőle semmi. Most aztán ennek nincs akadálya.