Kiáltás és csend

Posted by

Fábián András
>Nem véletlenül fordítottam meg Jancsó Miklós filmjének címét, amely a tanácsköztársaság bukása után, a fehérterror idején játszódik. Van párhuzam. A fülkeforradalom utáni mai világ mai urai több-kevesebb sikerrel igyekeznek helyreállítani a Horthy korszak díszleteit. Megint fortélyos félelem igazgat. Aki fel mer szólalni a gyilkos kormányzati politika ellen, az komoly vegzálásnak teszi ki magát. Karaktergyilkosság, koncepciós eljárások hónapokig, vezetőszáron rángatás. Aki belesimul, kiszolgál és paríroz, bizton számíthat a pártunk és kormányunk baksisára.

Vannak „kitüntetett” személyiségek, akiknek lejáratására, hiteltelenítésére a rendszer különösen nagy figyelmet fordít. Bár ezen a téren komoly sikereket tudhatnak magukénak, az orosz politikai gyilkosságok szintjére még nem jutottak el. Remélem, hogy nem is fognak. A durva, embertelen karaktergyilkosság viszont töretlenül folyik.

Van persze emberölés is. Másféle. A járvány kezeléséért a miniszterelnök egyszemélyi felelősséget visel. Az áldozatok száma mára, ha nem lesz „adattorlódás”, el fogja érni, tán meg is haladja a 22 500 (huszonkétezerötszáz!) főt. Apák, anyák, gyerekek, rokonok halnak meg minden tízpercben. Mindenkihez tartozik valaki, aki életben marad és nem felejt. A halottaink egy kormányzati őrület áldozatai. Orbán Viktor áldozatai. A miniszterelnök kizárólag önmagára hallgat, a szakértők véleménye már régen nem számít, lényegében soha nem is számított. Az általa kreált „operatív törzs” nevű gittegylet ezt alázatos szolgaként tűri. Ha a diktátor külföldön van, nincs adatszolgáltatás, ha a miniszterelnök politikai megfontolásai miatt (legyen labdarúgó EB Budapesten!) túl sok lenne aznapra a halottak száma, akkor „adattorlódás” miatt egy nappal eltolják az áldozatok pontos (?) számának közlését. A dátumot a FIFA határozta meg. Nyitni kell, ha beledöglünk is. Nyitni kell a járványügyi szakemberek szakmai álláspontjának ellenében is.

Tegnap a parlamentben Gyurcsány Ferenc pontosan definiálta azt a bűncselekményt, amelyet az egyszemélyi felelős Orbán Viktor immáron folyamatosan elkövet, miközben az operatív törzs mögé bújik és a 133 bátor ember támogatására hivatkozik. A bűncselekményt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésnek hívják és a Btk. 169§. szerint büntetendő. Mivel a szándékossághoz kétség nem férhet és 2-nél több ember halálát okozta, a bűntett a (3) bekezdés szerint minősül és 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Gyurcsány Ferenc példaként azt sem habozott elmondani, hogy az ő édesapját annak idején ennél sokkal kevesebbért is négyszer beutalták Vácra, pedig a papa csak egy kis csirkefogó volt Orbán Viktorhoz és bűntársaihoz képest, akik folyamatos bekiabálásokkal akarták zavarba hozni a frakcióvezetőt. Gyurcsány Ferenc azzal zárta a beszédét, hogy nekik sem lesz kegyelem, őket is el fogják vinni és bíróság elé fogják állítani. Azoknak, akik százak (szerintem tízezrek – a szerző) haláláért felelősek, börtönben a helyük.

Érdeklődéssel vártam a ma reggeli reakciókat, fel is ütöttem korán reggel a kormány vezető hírharsonáját, ott azonban csak egy nyúlfarknyi hivatkozással találkoztam. Csurka István legjobb tanítványa, Kocsis Máté Facebook bejegyzésére hivatkozva. A botcsinálta frakcióvezetőnek, mellesleg bukott polgármesternek csupán annyi jutott el a tudatáig abból, amit Gyurcsány Ferenc mondott, hogy a volt miniszterelnököt nem érdekli, hogy hány embert oltottak már be, pedig abban az ország élen jár. Viszont vissza akar jönni. Ez megdöbbentő. Miképpen az is, hogy – idézem: „Arról persze nem beszélt, hogy mi van azokkal, akiket az ő vezetésével beszéltek le az oltásról és meghaltak, és vállal-e felelősséget az oltásellenes kampányért, amit hónapokig folytattak.” Kocsis Mátén kívül senki nem volt, aki – akárcsak hasonlóan ostoba módon is – védeni tudta volna a kormány bűnös tevékenységét. Ez pedig nem véletlen, hiszen napról napra, óráról órára találkozunk az újabb esetekkel. A némaság egyértelműen arra utal, hogy a DK frakcióvezetőjének szavai pontosak voltak, célba találtak. Akiknek szólt többé-kevésbé meg is értették, mert gyáván hallgatnak azóta is.

Kocsis Máté – bocsánat – idézett baromságaihoz van még egy-két aprócska, ám konkrét és tényszerű megjegyzésem. Emlékezetes, hogy az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség, a mai napig nem engedélyezte sem a kínai, sem az orosz vakcina alkalmazását az EU-ban. (Megjegyzem a Favipiravirt sem, amit nálunk a kórházak túlterhelése miatt már bárki receptre megkaphat, ingyen!) E tények azonban a magyar kormányt cseppet sem akadályozták abban, hogy tömegével rendeljen az orosz és kínai oltásokból. Az ellenzék tehát teljes joggal hívta fel a figyelmet az európai jóváhagyás hiányára. Felelős ellenzékként felelősséget viselt a beoltott emberek életéért, akik lényegében ki lettek szolgáltatva a kormány-kénye-kedvének, politikai ámokfutásának (nem lehet válogatni az oltóanyagok között – Orbán!).

Az EMA most bejelentette, hogy lehetséges összefüggés az AstraZeneca-vakcina és az oltottaknál ritkán előforduló vérrög-képződéses esetek között, de kihangsúlyozták, hogy megítélésük szerint a vakcina előnyei még mindig felülmúlják a kockázatokat. Ezt követően Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondta, hogy ez esetben az EMA-ajánlás fényében dönt a magyar hatóság a vakcinával kapcsolatban. Azóta is töröm a fejem, hogy hogy is van ez? Egyszer fontos az EMA ajánlása, máskor meg nem?

Ugyancsak ide kívánkozik, hogy miközben a kínai és az orosz vakcinát sokan – saját döntésükből, és nem rábeszélésre! – nem kívánják beadatni maguknak, a magyar kormány 40 000 darabot ajándékoz Csehországnak az EU beszerzésből származó Pfizerből. Az ugyancsak „oltásellenességgel” durván megvádolt XVIII. kerületi polgármester kifejezetten kérte, hogy ne vigyék ki a Pfizert az országból, mert azt minden további nélkül „el tudja oltani” a kerület lakói között. A Pfizert azonnal és fenntartás nélkül elfogadnák a kerület lakói, akik viszont nem kértek sem orosz, sem kínai vakcinát.

Nem ismerem a nagyon emberséges oltáspárti magyar kormány reakcióját a kerület kérésére. Azt viszont pontosan tudjuk, hogy a szlovák kormány és annak feje például belebukott az orosz vakcina beszerzésébe. Az egészségükre szintén kényes szlovákok ezek szerint ugyancsak elutasították az orosz vakcinával való „oltakozásnak” még a lehetőségét is. Van okunk feltételezni, hogy nem az „oltásellenes” magyar ellenzék befolyásának hatására. Akkora volt a felháborodás, hogy az érintett politikusok lemondtak és más összetétellel új kormány alakult. No comment!