Hol az a 2.5 millió beoltott?

Posted by
Hargitai Miklós
>Nyitás 2,5 millió beoltottnál? Tehát júniusban.
A mindentudó miniszterelnök – saját tanácsadóival is szembemenve – hetek óta azt az álláspontot képviseli, hogy 2,5 millió beoltottnál lehet elkezdeni fokozatosan nyitni.
Ennek a kijelentésnek nincs tudományos megalapozottsága – de még rosszabb, hogy Orbán Viktor már saját magának sem hisz: máris belevág a nyitásba, miközben Magyarországon távolról sincs 2,5 millió beoltott.
Magyarországon jelenleg 800-900 ezer beoltott van. Idehaza kétfázisú vakcinákkal oltanak, a védettség a második oltás beadása után kb. 10 (de van olyan oltás, amelyiknél 40) nappal alakul ki. A második adagot eddig 980 ezren kapták meg, olyan ember viszont legfeljebb 800-900 ezer van, akinél már a védettség kialakulásához szükséges idő is eltelt.
Ők a beoltottak – a többieknél épp csak elkezdődött az oltási folyamat. 2,5 millió ember beoltásánál valamikor június elején fogunk talán tartani, ha minden jól megy.
Vagyis amit a miniszterelnök művel, az egyrészt tudatos ferdítés, másrészt emberkísérlet, a járvány negyedik hullámának tervezett vagy vétkesen gondatlan elindítása. Ebből ugyanis új járványhullám lesz, mint mindenütt, ahol idő előtt kezdtek hozzá a nyitáshoz.