Megszólalt a dobozom

Posted by

Klubrádiózók! Ha elakadsz az internetes vevő beállításával,

Serény Péter
>Húsvét hétfő lett, mire beállítottam a karácsonyra vásárolt ügyes kis dobozt: az internetes adás vételére alkalmas (olyan húszezer forint körüli) rádiókészüléket. Semmi flanc, valóban kicsi (mert a helyre, ahová terveztük épp, hogy befér), és ha jól értettem a beállításhoz gyakorlati segítséget nyújtó videót, az ott bemutatott három készülék közül, talán ennek a „személyre szabása” a legbonyolultabb. Karácsony és újév között többször nekiveselkedtem, de valahol, valamit elvétettem (talán a látásom sem a régi), dühösen hagytam a pokolba az egészet. Gondoltam, ha majd a Szerv (Médiatanács) mégis megfoszt a Klubrádió hagyományos frekvencián hallható adásától, ismerősök segítségével majd csak beállítom az interneten fogható műsort; de, ha az eltart egy ideig, majd a számítógépen „sztrímelem”, úgy, mint az archívumból kikeresett műsorokat szoktam. De ez túl macerás volt, meg nem is hallatszott ki az ebédlő-asztalig, csak, ha olyan hangerőre állítottam, amiért már átkopogott a szomszéd.

Ma újra nekiveselkedtem, és megint (ugyanott, a szolgáltatóm hosszú, kis- és nagybetűkből meg számjegyekből álló jelszavának bepötyögésénél) elakadtam. Megnéztem a Klubrádió honlapján, nem tettek-e fel időközben valamilyen új, gyakorlatias, problémamegoldó dolgot. Nem tudom, ez a videó mióta lehet fent, egyszer-kétszer talán hallottam is említeni, hogy Pálinkás János mindent tud, amire az internetre váltó hallgatónak szüksége lehet, mindenestre megpróbálkoztam vele. A bevezető, ajánló leírás ugyan két másik készülékkel kezdődött, de harmadikként rátért az enyémre, és a video képére kattintva elindult a felvétel. Pálinkás János a készülék kicsomagolásától az aktuális rádióműsor netes megszólalásáig végig vette a tennivalókat, minden mozdulatát jól érthetően elmagyarázta, egyszerre mutatta, hogy épp mit és miért nyomott meg, és az hogyan jelent meg a kis internetes rádió kijelzőjén. Így aztán rögtön rájöttem, hogy alighanem azzal hibáztam a legtöbbet, hogy a távirányítóval próbáltam beállítani a készüléket, pedig – mint a videón láthattam – a készülék megfelelő gombjaival ez egyszerű (és kevesebb a látásromlásomból adódó hibalehetőség). Minden eshetőségre, elmentettem a videót, és ez bevált, mert két részletnél visszanéztem, hogy mi is volt a lépések helyes egymásutánja.

Gondoltam, akadhatnak még hallgatók, akik hasonló cipőben járnak, ezért jó szívvel osztom meg velük Pálinkás János videóját a Renkforce RF-IR-Mono1 márkájú kis internet-rádió beállításának műhelytitkairól:

https://www.youtube.com/watch?v=JkHUajb03Lg&t=34s

 

 

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=JkHUajb03Lg&t=34s

 

https://www.klubradio.hu/adasok/hogyan-uzemeljuk-be-az-internetradiot-115834