Cigány ápolónő szkafanderben

Posted by

Iván Gizella
>Összeszorult a szívem, mikor Sztojka Edina sorait olvastam. „Mélységesen elszomorít, hogy minket cigányokat nem a tetteink, jó cselekedeteink alapján ítélnek meg, hanem előítéletekkel. Miért csak egy szkafanderben lehetek teljes értékű, egy cigány származású ember? Majd elhessegettem a gondolataim és tettem a dolgom… Ápoltam tovább…”
Edina ápolónő és egy covid osztályon dolgozik. Cigány. S meghatódik attól, hogy a betegek, akik csak a szemeit látják, most ugyanúgy viselkednek vele, mint a többi nővérrel. Persze biztos eszébe jut, ha leveszi a szkafandert és vége lesz ennek a pandémiás őrületnek, az úgynevezett úriember – így mondja Edina -, aki most az életéért küzd, nem fogja megsimogatni a kezét hálásan, mint most. Minden visszatér a régi kerékvágásba.
Miért? Miért van ez így? Miért hagyjuk, hogy így legyen? Miért vannak bennünk előítéletek? Sokan vannak, sokan, sajnos nagyon sokan e kis hazában, akik csak a szemükkel látnak dolgokat és nem a szívükkel. Pedig jól csak a szívével lát az ember…

Címkép: Sztojka Edina

Itt van egy videon Edina: