Az Illés-klubosok nevében honnan származik a ch?

Posted by

Zöldi László
>Bródy János tegnap volt hetvenöt éves. Ebből az alkalomból érdekes életút-interjú jelent meg vele. A beatkorszaki.blog-ban a „szaki” a témakör egyik legfelkészültebb szakíróját, Bicsérdi Ádámot rejti. Megakadtam a terjedelmes beszélgetés közepe táján, a veterán dalszövegíró ugyanis azt fejtegette, hogy az őt híressé tevő Illés-együttes egyik első játszóhelye „a legendás Bosch Klub a Balzac utcában” volt. Nocsak, innen alig néhány száz méterre, az első mellékutcában.
Nem tudtam, hogy Illésék a közelben játszottak a múlt század hatvanas éveiben. Azt persze hallottam a két emelettel lejjebb lakó nyugdíjas mérnöktől, hogy majdani feleségével a Kresz Géza utca és a Balzac sarkán lévő placcon ismerkedett meg, ahol az egyik hétvégén fölkérte rokizni. Ő azonban a Sankó-együttesről áradozott, meg Radics Béla gitárjátékáról. Manapság a „placc” egy alapítványi gimnázium nyitott, lekövezett előtere. Az iskolaudvar nem túl nagy, körülbelül száz négyzetméternyi. Számtalanszor haladtam el mellette, és el-eltűnődtem: vajon hogyan lehetett széles mozdulatokkal, például kidobósan rokizni a tömegben?
Némi szörfölés a világhálón, és kiderült, hogy a legendás klub a Balzac utca 7. alatt vonzotta a környékbeli fiatalokat, talán a távolabbról érkezőket is. Ezt próbáltam ma reggel megkeresni, mielőtt nekiültem volna e bejegyzésnek. A Balzac az enyémhez, a Hegedűs Gyulához képest a Nagykörút irányában található. A két utca sarkán, a páratlan oldalon az első ház a 17-es számot viseli. Ahogy fogytak a számok, a Kresz Géza utca sarkán feltűnt a zöldre festett kerítésű alapítványi gimnázium épülete. Sok százszor haladtunk itt el Panna unokámmal, útban a Sziget (ma Radnóti) utcai általánosba.
Már hetedikes, egyedül jár iskolába, és csak most jöttem rá, hogy a fákkal keretezett, lekövezett, üresen is kedves hangulatot árasztó udvar azonos a negyedik emeleti házaspár ismerkedési helyével. A különbség csupán az, hogy ők még a hatvanas évek legelején jártak ide rokizni. Mire Bródy Jánosék 1964-ben zenélni kezdtek itt, ők már össze is házasodtak, és abba a házba költöztek, ahol lakom. Azóta pedig az Illés-együttes hajdani törzshelye annyira a rajongók szívéhez nőtt, hogy a ma is működő Illés Kluboschok Baráti Köre innen származtatja a ch-t.

Tíz mondat Bródy Jánostól

A művészet magyarázatot keres a világ dolgaira, a politika az adott helyzethez igazítja a  mondandóját. (Kurír, 1994. március 20.)

A rockzenében én unikum vagyok. (Észak-Magyarország, 1995. március 3.)

Nem a kelendőt kellene megadóztatni, hanem az érdektelent megszüntetni. (Kurír, 1995. szeptember 28.)

Pénzért nem dolgozom. Viszont amit csinálok, azért igyekszem a lehető legtöbbet kapni. (Népszava, 1995. október 18.)

Amikor most összeállunk játszani, tárlatvezetők leszünk abban a múzeumban, amelyben mi vagyunk a kiállítási tárgyak is. (Népszava, 2001. május 2.)

Kelet-Európában világhírűek voltunk. (Magyar Nemzet, 2008. június 14.)

Belőlem előbb-utóbb dalformátumban tör fel a lényeg. (Népszava, 2011. július 2.)

Húszévesen radikális voltam, és nagy volt a szívem, de negyvenéves koromra már nem voltam annyira radikális, mert megjött az eszem. (Magyar Narancs, 2011. december 15.)

A kultúra jobban megtartja Európa szívében a magyarságot, mint a foci. (Origo.hu, 2015. szeptember 27.)

Az ország csúszik Kelet felé. (hvg.hu, 2021. január 3.)

Médianapló, 2021. április 6.