Mit mondtam (volna) az ATV-nek

Posted by
Majtényi László
>Nagypénteken, hosszú szünet után, bejelentkezett nálam az ATV híradója. Arról kérdeztek, mit szólok ahhoz amit Orbán aznap beszélt: Eszerint a már oltott állampolgárok kapjanak lehetőséget a közösségi szolgáltatások igénybevételére, a “szabad, közösségi élet” megélésére. Némi gyanakvással kérdeztem, hogy képernyőre kerül-e majd amit mondok. A riport készítője megígérte, hogy vagy a saját szavaimmal, vagy narrációban így lesz. De nem így lett. A véleményem nem jelent meg az adásban. Persze, tiszteletben tartom a szerkesztő szabadságát.
A saját véleményszabadságom képviseletében viszont felidézem, mit is mondtam:
Olyan helyzetben, amikor naponta több száz halottunk van, egy vezetővel szemben a legfontosabb követelmény, hogy számonkérhető tartalommal, világosan beszéljen. Nem elfogadható, hogy Orbán szinte minden megnyilvánulását balladai homályba vonja. Utaltam ezzel kapcsolatban a miniszterelnök értelmezhetetlen megszólalására, hogy szerinte “erkölcsi törvény” 2,5 millió magyar beoltása után oldani a korlátozásokat. Elmondtam, hogy a hivatkozás az “erkölcsi törvényre” szerintem értelmezhetetlenné teszi a kijelentést.
És hogy szerintem, az oltottak számára biztosított lehetőségek mérlegelésének három eleme lehet.
1.A járványügyi szakemberek véleményének kikérése és figyelembevétele, mert a járvány fontosabb annál, hogy csak politikusokra bízhatnánk.
2. Akkortól lehet az oltottak számára többlet lehetőséget adni, amikor mindenki, aki kérte, már megkapta az oltást.
3 Ezeket a lehetőségeket úgy kell meghatározni, hogy nem eredményezhet állampolgári jogegyenlőtlenséget.
Ezekből semmi nem hangzott el.
Ami elhangzott, az egy mellékesen feltett kérdésre adott válaszom, miszerint a vezető német politikusok, szerintem nagyon helyesen, rendszeresen felhívják a figyelmet arra, hogy a járvány idején folytatott politikának tiszteletben kell tartania az egyenlő méltóság elvét .
Természetesen, újból mondom, nem vonom kétségbe, hogy úgy szerkeszthetik a műsort, ahogy tetszik. nem feltétlenül az lényeges, amit én annak tartok. Jogi sérelem akkor ért volna, ha például mást adnak a számba, mint amit valóban mondtam. Nem ez történt, bosszankodásra van csak okom!