Rengeteg konzul választások előtt

Posted by

Juszt Lászó
> A napokban találkoztam egy konzullal, aki korábban az ungvári magyar konzulátuson dolgozott. Azt kérdezte, mit gondolsz, hány konzul dolgozik az ungvári, – tehát nem a kijevi – konzulátuson?
Nem értettem, hogy mit akar ezzel a kérdéssel, hiszen általában egy-egy követségen 1, legfeljebb 2 konzul szokott dolgozni. A konzulok feladata a magyar állampolgárok jogi és hivatalos ügyeinek segítése az adott országban.
De sikerült meglepnie. Ungváron heten vannak csak diplomáciai státuszban, s rajtuk kívül az ügyintézők csapata.
És mit csináltok ennyien? – kérdeztem.
Agitálunk a magyar állampolgárság mellett és házhoz visszük a legkisebb településekre is a magyar igazolványokat. Ha pedig valakinek nem nagyon kell, azt némi anyagiakkal segítünk rábeszélni.
Ezután megnéztem a magyar külügy honlapját. Ukrajnában Ungvár mellett még Beregszászon és Kijevben összesen 17 diplomata szolgál “konzulként”.
Romániában 24. Különös érdekesség: esküszervezési csoport is van.
A szerbiai Szabadkán működő konzulátuson 9-en tevékenykednek. Miközben szerte a nagyvilágban, mindenhol ahol a konzulok a valódi, az eredeti tevékenységet végzik 1-1 fő látja el a hivatalt. Leszámítva egy-egy olyan nagyforgalmú helyet, mint például Párizs, ahol ketten vannak.
De akkor miért ez a sürgés-forgás ezeken a helyeken? Logikusan adódik a válasz: a szavazatokért, a pénzért vett “holt lelkekért”.
Vagy nem így van?

Címkép: Ház Tornyospálcán