Élet Kínában: követnek a mobiloddal

Posted by

Hirschler Richárd
>A 12 milliós Hszian városában él és tanít másfél éve az ottani egyetemen a felvidéki születésű Hizsnyai Tóth Ildikó. A vele készült, alább meghallgatható háromnegyedórás interjúból kiderül: Kínában mindenki letöltött telefonjába több, GPS alapú nyomkövető alkalmazást, amelyeket naponta többször kell frissíteni az illető testhőmérsékletével.
Csak így lehet bárhová elmenni, ugyanis mindenütt, hivatalok, üzletek bejáratánál, közlekedési eszközökön ellenőrző pontok vannak, ahol a kódleolvasó a telefon információi alapján zöldet vagy sárgát mutat. Zöldnél szabad az út, ám a sárgánál az illetőt azonnal államilag fenntartott karanténba viszik.
A „Jegyzőkönyv” elnevezésű, alkalmazásokat a tartományi központokba, illetve a munkaadókhoz kötötték be, és a szervek így értesülnek, hogy az illető térbeli mozgásával, illetve személyes találkozásaival nem növelte-e a járványveszélyt.
Az applikációkat nem kötelező letölteni, de ezek nélkül gyakorlatilag moccanni sem lehet. A kínai társadalom elfogadta és betartja ezeket az előírásokat.

KAPCSOLJUK KÍNÁT, ahol teljesen visszaszorult a járvány, de közben kiépült egy teljes körű megfigyelő és ellenőrző rendszer. – Miért nincs se tömeges tesztelés, se vakcinázás Kínában? – Mi történik akkor, ha nem alkalmazzuk a nyomkövető applikációt? – Miért nem tiltakoztak a kínaiak a maszkviselés és az európainál jóval szigorúbb korlátozások ellen?

Az interjú itt olvasható. Hosszú.