Egy 93 éves magyar fotós életművét megvette egy kanadai Múzeum

Posted by
Mai Manó Ház

Szilasi Gábor 1957-ben huszonkilenc évesen emigrált Magyarországról, és 1959-ben került Québecbe, Montréalba, ahol azóta is él. Itt rövid idő alatt a kanadai művészvilág egyik vezető személyiségévé vált. Életműve nemrég a Kanadai Nemzeti Könyvtár és Levéltár gyűjteményébe került. A megvásárolt gyűjteményben található 80 000 fekete-fehér és színes negatív Szilasi Gábor teljes karrierjét (kb. 1954–2016) felöleli, Szilasi korai, magyarországi munkáival és az 1956-os forradalom idején készült fényképeivel kezdődően.
A PUNKT, a Mai Manó Ház online magazinja megkereste Jill Delaney-t, a Kanadai Nemzeti Könyvtár és Levéltár (LAC) vezető levéltárosát, akitől megtudtuk, hogy egy közel egy évtizedes egyeztetés és közös munka után, a Szilasi-életmű adományozás és vásárlás kombinációjaként került a LAC tulajdonába. Delaney elmondta azt is, nagyon örül, hogy a gyűjteményükben tudhatja az egyik legfontosabb huszadik századi kanadai dokumentarista fotográfus életművét. Jelenleg nincs tervben, hogy digitalizálják a teljes gyűjteményt, de remélik, hogy a későbbiekben további tételek is felkerülhetnek a honlapukra.
A LAC régóta kapcsolatban állt Szilasi Gáborral, akitől először 1975-ben vásároltak fekete-fehér nagyításokat, 27 olyan képet, amelyet a magyar származású fotográfus 1970-ben készített a Quebec közelében található Ile aux Coudres-ban. 1980-ban a montréali Saint Catherine Streetről, ill. a Québec állambeli Abitibi, La Sarre, Launay, Lebel-sur-Québillon, Malartic, Rouyn és Val-d’Or városairól, és az ott élőkről készült képek nagyításait vásárolták meg. Körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdtek el komolyabban tárgyalni Szilasi negatívarchívumának megvételéről, és 2019-re került birtokukba összes negatívja, válogatott nagyítások és kontaktmásolatok társaságában. Jill Delaney elmondta, hogy a gyűjtemény értékéért kifizetett összeget személyiségi jogi törvények védik, így az nem tehető közzé.

Címkép: Szilasi Gábor: Vésnök, Gozsdu udvar, Budapest, 1995
© Library and Archives Canada