A dolog csak a magára maradt Orbánnak sürgős

Posted by

>A tegnapi budapesti hármas találkozó célja az volt, hogy mielőbb új, jobboldali-nacionalista politikai erő jelenjék meg az európai színtéren – írja a Yahoo/AP. A politikusok azt ígérték, hogy folytatják ez irányú erőfeszítéseiket, ám Orbán nem sokat árult el arról, hogy milyen lenne is a gyakorlatban ez a szövetség. Ahhoz, hogy idáig eljussanak, kellett persze, hogy véglegessé váljék a Fidesz és az Európai Néppárt szakítása, ami egyben véget vetett a vitának a demokratikus normák és a magyar illiberális demokrácia ügyében.
A Fidesz jelenleg hontalan az Európai Parlamentben, bár a magyar kormányfő jelezte, hogy új frakciót szeretne más bevándorlásellenes pártok bevonásával. Salvini arról beszélt, hogy lesz még újjászületés. Csak éppen jó pár akadály tornyosul a széles körű jobbos összefogás útjában – mondja Hegedűs Dániel. A német Marshall-alapítvány kutatója szerint kizárt, hogy teljesen össze tudjon olvadni a két nagy csoport, mert akkora nézetkülönbségek vannak köztük.
Ha Kaczynski ágyba bújik a Liga vezérével, abból súlyos gondjai támadhatnak odahaza. A jobboldali ellenzéket képviselő Polgári Platform máris azzal vádolja Morawieckit, hogy az Putyin kottájából játszik, amikor Orbánnal és Salvinival kvaterkál. Ezért a Kremlben most valószínűleg pukkannak a pezsgősüvegek – hangzik a varsói nyilatkozat.
A Fidesz és a PiS ugyanakkor nagyon is egy követ fúj Európa kapcsán, ennek megfelelően tegnap mindkét vezető a nemzeti szuverenitás, valamint a hagyományos értékek fontosságát hangoztatta. Viszont Hegedűs szerint a Jog és Igazságosság aligha adja fel kiemelkedő pozícióit saját frakcióján belül. Amit a három párt jelenleg bizonyítani igyekszik, mennyire fontosak Európában, és hogy milyen fontos partnereik vannak. Ám a dolog egyedül Orbán számára sürgető, mert ő teljesen magára maradt.
Reneszánszt hirdetnek az EU-n belül a populista vezetők, de Budapesten adósak maradtak az új párt létrehozatalával– olvasható a Bloomberg oldalán. Csak abban állapodtak meg, hogy folytatják a tárgyalásokat az egyesülésről. De nem tudták áthidalni az ellentéteket, noha nagyon szeretnék növelni a demagógok és szélsőjobbosok befolyását az unióban. Tehát elmaradt az áttörés, ami azt támasztja alá, hogy nem lesz könnyű megtörniük az európai politikai fő áramlatot, bármit mondanak is ezek a politikusok.
Mind a hárman azt emelték ki, ami összeköti őket, pl. a migráció elutasítását, de nagyon sok minden ugyanakkor közéjük áll. A legfőbb ilyen tényező alighanem Oroszország. Donald Tusk azzal vádolta meg a lengyel miniszterelnököt, hogy az éppen Putyin-párti tömböt hoz tető alá Orbánnal és Salvinivel, miközben Moszkva mozgósítja erőit Ukrajna határán, az USA pedig szükségállapotot hirdet Európával kapcsolatban.
A tegnapi esemény házigazdája számára a legsürgetőbb, hogy eredményt tudjon felmutatni. Próbálja visszanyerni régi befolyását, miután távozni kényszerült a Néppártból. Nagy dobás lenne a részéről, ha közös ernyő alá tudná gyűjteni a széttagolt populista pártokat, mégpedig a saját vezérletével. Hiszen úgy állítja be, hogy ő ezeknek az erőknek a zászlóvivője. Salvini és Morawiecki számára ugyanakkor már nem ennyire égető a dolog, mert ők vezetik a saját frakciójukat Strasbourgban. Nagy akadályok nehezítik a közös fellépést a magyar–lengyel–olasz trió számára, mindenekelőtt Oroszország miatt – állapítja meg a Financial Times. Ám ha elég támogatót tudnak megnyerni maguknak, akkor akár a 2. legnagyobb pártcsaládot alkothatják az Európai Parlamentben.
A lap idézi, hogy a tegnapi sajtótájékoztatón Orbán kijelentette: nem kérnek abból a nevetséges geometriából, amely szerint a jobboldal csak szélsőségből áll, a baloldalnak viszont kizárólag közepe van.
Amikor Morawiecki, Orbán és Salvini egymással tárgyal, akkor Putyin boldog – írja a varsói Rzeczpospolita a lengyel és a magyar miniszterelnök, valamint a Liga (korábbi nevén: Északi Liga) elnevezésű szélsőjobboldali olasz párt vezetőjének a tegnapi budapesti megbeszéléséről. A vezető lengyel lap brüsszeli tudósítója, illetve a külpolitikai rovat egyik munkatársa az internetes oldalon közzétett értékelésében úgy vélekedik: ha sikerül is új csoportot létrehozni az Európai Parlamenten belül, az nem gyakorol majd valódi hatást a közösség politikájára.
Egy másik lengyel lap, a baloldali liberális Gazeta Wyborcza kiemeli budapesti tudósításában, hogy Mateusz Morewiecki szerint a család, az egyén méltósága és a kereszténység értéke szorul védelemre a mai Európában más kultúrákkal szemben, amelyek kívülről és belülről egyaránt támadják ezeket az értékeket, el akarják csábítani Európát. Ezzel szemben akarnak most ellenjavaslatot tenni – fogalmazott a lengyel kormányfő. Orbán Viktortól egyebek közt azt idézi a Wyborcza, hogy nincs olyan téma, amelyben a találkozó résztvevői ne lennének képesek egyetérteni. A magyar miniszterelnök szerint az európai keresztények és demokraták nem rendelkeznek igazi képviselettel az Európai Parlamentben, és ezt akarják megteremteni. A lap felhívja a figyelmet arra: Salvini Budapesten olyan európai erő létrehozásáról beszélt, amely képessé teszi Európát határainak megvédésére.

Az olasz La Stampa azt hangsúlyozza, hogy a három szuverenista politikus Európa reneszánszának, újjászületésének a szükségességét vallja, és úgymond új Európa-felfogást képvisel – olyat, amely alternatívát jelent a polgároktól eltávolodott bürokraták Európájához képest. A lap emlékeztet arra, hogy az Európai Parlamentben frakció hivatalos létrehozásához legalább hét tagállamból kell képviselőket megnyerni, tehát az olasz-lengyel-magyar szövetséghez még négy EU-országból van szükség politikusokra.
Az Il Giornale összegzése szerint az új jobboldal megteremtését célzó megállapodás arra irányul, hogy ellenpontot képezzenek Európában a néppártiak és a szociáldemokraták összefogásával szemben. Ez egyben Berlin és Párizs túlhatalmát is megfékezhetné. Szerintük ez a túlhatalom ma abban érvényesül, hogy német és francia érdekek határozzák meg elsősorban, milyen kérdések álljanak az Európai Bizottság és az Európai Tanács – az Unió két nagy központi intézménye – figyelmének a homlokterében.  Mint az Il Giornale írja, a háromoldalú összefogás hívószavai közé tartozik az öreg kontinens iszlám elözönlésétől való félelem, valamint az az állítás, hogy az EU a bankok és a lobbik szolgálatában áll. A közös program sarokköve pedig az illegális migráció elleni lankadatlan küzdelem, a hagyományos családi értékek oltalmazása, illetve a kivállalkozók védelme.
A lap kitér arra, hogy Salvini budapesti szereplését, Orbánnal és Morawieckivel való együttműködésének megkezdését hűvös hangon üdvözöle Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnevezésű – egyébként a Ligától is lényegesen jobbra álló szélsőséges – párt vezetője, aki történetesen annak a konzervatív frakciónak a vezetője az Európai Parlamentben, amelyben a lengyel kormánypárt található. Salvini Ligája nem ebben a csoportban, hanem az úgynevezett Identitás frakcióban van. Az Olasz Testvérek meg nem nevezett párton belüli forrása azt mondta az Il Giornale munkatársának: a brüsszeli főáramlattal szemben kritikus erők egymás közti párbeszéde mindig pozitív tényező, és ez a konzervatív frakció munkájában mindennapi gyakorlat, aminek a folyamatosságát nem kérdőjelezte meg ez a budapesti találkozó. Magyarán: Meloni pártja azt bizonygatja: attól még, hogy Morawiecki Salvinivel egyezkedett, a lengyel kormánypárt fő olasz partnere az Európai Parlamentben továbbra is az Olasz Testvérek.
Az olasz politikai paletta más pártjai is negatívan kommentálták Salvini budapesti megnyilvánulásait. Az 5 Csillag Mozgalom szerint a szuverenisták internacionáléja fogalmilag önellentmondás, olyanok álszent szövetsége, akik az egyik nap azzal vádolják Európát, hogy nem tesz eleget a tagállamokért, másnap pedig bojkottálják a helyreállítási alapot, a fiskális integrációt és a közös külpolitikát. A Demokrata Pártban arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt években Magyar- és Lengyelország mindig eltorlaszolta az ajtót, amikor Olaszország érdekeiről volt szó, akár a helyreállítási alappal kapcsolatos zsarolás során, akár a migránsok elosztását illetően. Mit tesz majd Salvini, ha Orbán és Morawiecki Európában ellenezni fogja a Draghi-kormány javaslatait? – teszik fel a kérdik Rómában.

infovilag.hu