Olvass Orbán Viktort, ha nem hallgattad volna

Posted by

– Átlépte a kétmilliót a beoltottak száma. Miért épp két és félmilliónál húzták meg a határt a nyitáshoz? – kérdezte az M1 riportere a miniszterelnököt.
– A nyitás egy csalóka szó, mi inkább az újraindítás szót használjuk, és ezt lépcsőzetesen lehet majd megtenni – szögezte le Orbán Viktor. Hozzátette: a 2,5 millió fős határt azért húzták meg, mert ez a szám jelenti azt, hogy az idősek, a legveszélyeztetettebbek ekkor lesznek beoltva. – Ők azok, akik az országot az elmúlt ötven-hatvan évben elhozták a hátukon oda, ahol most vagyunk – mondta Orbán Viktor. Kiemelte: a 2,5 millió fő beoltása tehát azt fogja jelenteni, hogy a 65 évnél idősebb regisztráltak már védettek lesznek.
A riporter a karanténfáradtságról is kérdezte a kormányfőt, vagyis arról, hogy egyre többen érzik nyűgnek betartani a szabályokat. – Arra kérünk mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat. Hordjunk maszkot és tartsunk távolságot – mondta a miniszterelnök. Kifejtette: a harmadik hullámban a brit mutáns sokkal agresszívabb, a lezárások ebben a szakaszban már legfeljebb a vírus terjedésének a lassítására lehetnek elégségesek. – Egyetlen orvosság van: az oltás – emelte ki Orbán Viktor.
– Valóban sokunknak van komoly vesztesége, ez meg is viseli az embereket, majd amikor eljutunk oda, hogy megfékeztük a járványt, akkor nemcsak gazdasági értelemben kell újraindítani az országot, hanem a közösségi életet is újra kell éleszteni – mondta a kormányfő. Hozzátette: – Ezért amikor újraindításról beszélek, akkor a közösségi élet újraindításáról is szólok. Itt a kultúrának, a művészetnek, a lelki embereknek különösen kiemelt szerepe lesz, többről van szó tehát, mint a boltok vagy cégek újraindításáról.– De ezek a dolgok nem mennek egyik napról a másikra, ezért az embereknek fontos tudni, hogy mire számíthatnak, hogy el tudják tervezni a saját újraindításukat is – mondta, valamint arról is beszélt, hogy a kormánynak ez utóbbiban is segíteni kell majd az embereket, amellett, hogy oltanak és védekeznek a vírus ellen.
– Az egész helyzet, amiben vagyunk, nélkülöz mindenféle romantikát és boldogságot – fejtette ki kérdésre válaszolva. – Ebben a helyzetben az oltás segít egyedül. Minél gyorsabban oltunk, annál kevesebben fognak meghalni, ezért fontos, hogy az oltásellenes hangoknak ne adjunk teret – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve, az oltás ellen beszélni akár bűnnek is nevezhető. – Mindenkit arra kérek, hogy ne beszéljen le másokat arról, hogy felvegyék az oltást, mert az súlyos felelőtlenség. Továbbá azt kérem mindenkitől, hogy hagyják dolgozni az orvosokat és ápolókat, és ne vezessék félre az embereket – mondta Orbán Viktor.
Az egészségügyi tartalékokról szólva kiemelte: – Köszönet, hála, elismerés és támogatás. Minden támogatást megérdemelnek az egészségügyben dolgozók. Hozzátette: nem most van itt az ideje, hogy bemenjenek a kórházakba a baloldali médiumok és kamuvideókat gyártsanak – utalt a kormányfő egy mai petícióra, amelyben a baloldali sajtó arra kérte a kormányt, hogy hadd menjenek be a kórházak Covid-osztályaira forgatni.
Az egészségügy kapcsán azt is elmondta, hogy az orvosok és az ápolók úgy állnak helyt ebben a nehéz helyzetben, hogy kettős nyomás nehezedik rájuk: a fertőzöttek mellett azokat is el kell látniuk, akiknek komoly betegségük van. A tanárok oltásával kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: teljesítették a szakszervezet kérését, hogy vegyék előre a tanárokat az oltási sorrendben. Mire elkezdődik az iskola, addigra a pedagógusok már megkapják az első oltásukat és a szakemberek szerint már ez is komoly védettséget ad. A tanároktól azt kérte, hogy áprilisban kezdjék meg a munkát, „vegyék tekintetbe a szülők érdekeit is, akiknek dolgozniuk kellene”.
A riporter felvetette a vakcinairigység témáját, vagyis azt, hogy egyes fiatalok akár hamarabb is megkapják a vakcinát, mint egyes idősebbek. A kormányfő kiemelte, hogy komoly viták voltak az operatív törzsön belül, hogy bevonják-e a háziorvosokat az oltásba és végül emellett döntöttek. – Nagyon sok olyan apró, személyre szóló mérlegelést kell elvégezni az oltás előtt, amelyhez nekik megvannak az információik, ismerik a pácienseiket – mondta a miniszterelnök.A kismamák oltása kapcsán elmondta, hogy sokáig tudományos körökben vita volt arról, hogy szabad-e oltani a várandósokat, ám amint bebizonyosodott, hogy ez nem okoz gondot, előre vették őket az oltási sorrendben, mivel egyszerre két életért is felelősek. – 42 ezer olyan kismamánk van, akik a várandósság azon szakaszában vannak, hogy megkaphatják az oltást – ismertette Orbán Viktor.

A riporter azon felvetésére, hogy már az osztrákok is Oroszországból vennének vakcinát, a kormányfő elmondta: november táján lehetett látni, hogy az Európai Bizottság által nyugatról megrendelt vakcinák nem fognak időben megérkezni. – Azt a döntést kellett meghozni, hogy miután jogunk van vészhelyzeti engedélyezéssel vakcinát behozatni, ezért megtesszük-e. A lényeg nem az, hogy nyugati vagy keleti, hanem, hogy biztonságos-e vagy sem. Ha mi nem rendeltünk volna kínai vagy orosz vakcinákat, akkor fele ennyi embert tudtunk volna beoltani – mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy ez történik Nyugat-Európában. Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy április végére, május elejére mindenki be lesz oltva, aki regisztrált. Ezt alátámasztandó, bemutatott egy papírt is a stúdióban, amelyen fel volt tüntetve, hogy mikor, mennyi vakcina érkezik az országba. – Május elején több vakcinánk lesz, mint ahány ember regisztrált – ismertette a kormányfő. – Ahogy az oltásnak köszönhetően javulnak a fertőzési adatok, úgy lesz összhang abban is, hogy mikor és hogyan lehet az újraindítás következő lépését megtenni – világított rá Orbán Viktor. A kormányfő felidézte, hogy az újraindítással kapcsolatos nemzeti konzultáció alkalmával nagyjából 600 ezer ember mondta el a véleményét, amelynek megfelelően egyértelművé vált, hogy lépcsőzetesen kell nyitni: első helyen az iskolákat kell kinyitni, utána pedig munkalehetőséget kell biztosítani a szállodákban meg az éttermekben dolgozóknak, és ezután jöhet a többi lépés. Ezekről viszont egyelőre nem akart beszélni a miniszterelnök, mondván, jelenleg túlságosan szemben áll egymással az elérhető vakcinák és a napi fertőzöttek száma, de ahogy a vakcinák száma nő, ez meg fogja változtatni a fertőzések számát, a hangulatunkat és a viszonyunkat a problémához és akkor racionálisabban lehet majd beszélni az újraindítás soron következő lépéséről.
A gazdaság újraindítása kapcsán elmondta: a tények azt mutatják – a tavalyi és az idén februári adatokat összevetve –, hogy százezer emberrel dolgoznak kevesebben most, mint egy évvel ezelőtt. Tehát – folytatta –, ha tartani akarjuk a vállalásunkat, hogy annyi munkahelyet teremtünk, mint amennyit a vírus tönkretesz, akkor legalább százezer munkahelyet létre kell hozni, hangsúlyozva, hogy ez sikerülni is fog, hiszen vele együtt a kormány is betartja ezt a vállalását.
Orbán Viktor leszögezte: – Minden megszűnt munkahely helyett létre fogunk hozni egy újat, sőt, én azt remélem, hogy egy olyan gazdasági megindulás lesz majd a járvány után, amely több munkahelyet hoz létre, mint amennyit a vírus elvett tőlünk.
A Matteo Salvinivel és Mateus Morawieckivel tartandó holnapi találkozóról szólva kiemelte: azáltal, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt közötti kapcsolat megszűnt, tiszta helyzet jött létre Európában, így most már jól látható, hogy nagyon sok olyan választó van Európában, akik bár számos témában hasonlóan gondolkodnak, nincs, vagy csak széttöredezett képviseletük van az európai politikában. – Sokan vagyunk – talán sok tíz- vagy százmillióan is –, akik nem akarunk migrációt, de fontos a hagyományos család, nem akarunk multikulturalizmust, meg akarjuk védeni a nemzetünket, fönn akarjuk tartani a nemzeti identitásunkat, nem akarunk egy brüsszeli központú európai birodalomban élni, hanem a megszokott nemzeti keretekben szeretnénk folytatni az életünket – sorolta. Hozzátette: – Ezen próbálunk segíteni holnap, és megindítunk majd egy olyan szerveződést, egy olyan folyamatot, amelynek eredményeképpen a hagyományos európai értékekben hívő polgároknak is meglesz a megfelelő súlyú képviseletük Európában – magyarázta Orbán Viktor.
– A győzelem kapujában állunk. Azt gondolom, hogy lesz még két-három nehéz hetünk, de utána a támadó vagy bizonytalan hangok egyre inkább elhalkulnak majd, és egyre több energiát fordítunk az ország tényleges újraindítására, a nyarunk pedig szép napos és vidám lesz, most azonban még a szívünk inkább azokkal van, akik veszteséget szenvedtek el – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, hogy mindent összevetve még két-három lépést kell tenni a győzelemhez, valamint ahhoz, hogy visszakapjuk a régi életünket. Megjegyezte, ez egyelőre nem lesz azonnal olyan, mint amikor elvette tőlünk a vírus, de meggyőződése szerint a nyár végére már vissza fogunk találni oda, ahol a járvány megszakította az életünket.