A miniszterelnök kolbásza

Posted by

Cseh Éva
>Szösszenet: Igaz történet arról, hogy hogyan mentettem meg én mint egy kis vidéki tudósító Békéscsabán a fél órával ezelőtt 33. születésnapját betöltő FIDESZ elnökét Orbán Viktort, meg a szárnysegédjét D. Tamást. A rendszerváltás előtti pillanatokban Békéscsabán az akkor még létező szabadtéri színpadon a két farmeres ifjú titán délelőtt tíz órakor fellépésre készült az ellenzéki szabad szombaton.
Péntek éjszakáján a lakásom ajtaján valaki becsúsztatott egy levelet, amelyben az állt, hogy ha a két “bikaborjú” ki mer állni a színpadra, lelövik őket. Én éjszaka mint egy őrült – azt sem tudtam merre keresgéljek – az egész várost felkutattam, hogy megtaláljam őket. Mert fél füllel tudomásom volt róla, hogy a két fiú már Békéscsabán van. Úgy hajnali háromkor meg is találtam őket Békéscsaba egyik művelődési házában nagy bulizás közepette.
A két fiúra úgy ragadtak a lányok, mint legyek a mézre. Orbán Viktor szája elé tettem a mikrofonom, s elmondtam milyen levelet kaptam. Viktor azt mondta: nem fél, délelőtt tíz órakor fellép a színpadon. Ez az interjú reggel öt órakor elhangzott a Kossuth-rádió reggeli krónikájában, s a történetről a rendőrség a rádióból értesült. A lényeg. Délelőtt tíz órakor a rendőrség ott ólálkodott titokban a szabadtéri színpadnál, Orbán meg D.Tamás beszédet mondott, s a két bika borjúra senki sem támadt rá.
A történethez még hozzá tartozik, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök lett s Orosházán egy eseményen találkoztunk – nyomatékosan bemutatkozott nekem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vagyok. Azt hitte rólam, hogy annyira bunkó vagyok, hogy rácsapok a vállára, s azt mondom szia Viki: emlékszel arra, amikor megmentettem az életedet? Később a békéscsabai kolbászfesztiválról szóló tudósításomat úgy kezdtem a Déli Krónikában, hogy “Megkóstoltam a miniszterelnök kolbászát, nem ízlett!” Én is meglepődtem, amikor a harangszó után elhangzott. )))