Ököl és informatika

Posted by

Somogyi András írása Lee Child és Andrew Child: Az Őrszem című könyvéről

Jack Reachert nem kell bemutatni az olvasónak, hiszen az Őrszem a huszonhatodik (!) kötet a Lee Child regényciklusban. A kóbor, magányos, nagy öklű igazságosztó, aki mindig a gyengék mellé áll, régi ismerősünk.

Utazgatása során Nashville-ben – előjáték gyanánt – egy gitáros együttes fizetését szerzi vissza a zenészeknek a csaló bártulajdonostól. Majd szokása szerint autóstoppolva egy kisvárosba ér, ahol szeme láttára akarnak elrabolni egy fiatal férfit. Hogy a rosszfiúk (és nők) többszörös létszámfölényben vannak, az Reachernek nem szokott számítani. A meglehetősen gyámoltalan férfi, Rusty Rutherford kiszabadítása után bontakozik ki a bonyolult történet.

Kiderül, hogy a kisváros hírközlése, sőt teljes elektronikai infrastruktúrája egy zsarolóvírusnak esett áldozatul. Nem működnek a hálózatba kapcsolt számítógépek, sőt az okostelefonok sem. És Rusty volt a város IT szakértője, akit kirúgtak, mert őt okolják a digitális katasztrófáért. Természetesen – szokás szerint – a verekedésért Reachert viszik be a rendőrségre, ahol azt tanácsolja egy nyomozó, hogy azonnal hagyja el a várost. Hősünk azonban hisz Rusty ártatlanságában és elhatározza, hogy felderíti az események hátterét. Éppen Rusty volt az, aki figyelmeztette főnökeit az elavult adattároló rendszer gyengeségére. Társával, Sarah Sands volt FBI-ügynökkel egy Cerberusnak elnevezett vírusvédelmi rendszert dolgoztak ki, amiről úgy gondolták, hogy a számítógépes fájlok biztonsági másolatait megvédi a vírusoktól. Erre szükség is lett volna, mert a városi dokumentumtár az adatok csak egy részének digitalizálása után – nem véletlenül – leégett. Rusty sikertelennek vélve a kidolgozott rendszert, szemétre dobta az érintett adattároló szervereket. (Ez a történet nehezen hihető, irracionális szegmense.) Megjelenik Sarah, aki felvilágosítja Rustyt, hogy a rendszerük azért részben sikeres volt, tehát meg kell találni a kidobott szervereket.

Megismerkedünk egy nyíltan és egy fedésben dolgozó FBI-ügynökkel, akik elmondják Reachernek, hogy az egész történet mögött oroszok állnak. Egyrészt meg akarják hekkelni az amerikai választásokat, másrészt azért akarják Rustyt elkapni, mert félnek, hogy az ő dokumentumaiból kiderülhet egy, az Oak Ridge-ben működő szövetségi kibernetikai laboratóriumba telepített ügynökük személyazonossága. Ugyanezért brutálisan meggyilkoltak egy gyanakvó oknyomozó újságíró nőt is. Az ügynök feladata, hogy az oroszok számára megszerezze a laboratóriumban kifejlesztett Őrszem elnevezésű, hatékony vírusvédelmi szoftvert.

A továbbiak során Reacher öklei számos alkalommal csapnak le, részint a nyomozás során feltűnt újnáci csoport tagjaira, részint az orosz zsoldban álló bérgyilkosokra. A történet nem kevéssé bonyolult, és megértéséhez nem árt némi számítástechnikai jártasság (persze azért nem kell IT mérnöknek lenni). Reacher nyomatékos közreműködésével számos fordulatos és életveszélyes kaland után természetesen nem lehet kétséges a megnyugtató befejezés.

A Child testvérek elismerésre méltó módon lépést tartanak a technológia, így a kibernetika fejlődésével is. Lee Child egy korábbi regénye, A néma város már az internet sötét bugyraiban való kutakodáson alapult, ez a kötet pedig a mai számítástechnika egyik leglényegesebb kérdésével, a kiberbiztonsággal foglalkozik. Mivel ez most már mindannyiunkat közvetlenül is érint(het), örömmel ajánlom mindenkinek.

Gieler Gyöngyi már szinte „beépített” fordítója a Reacher-univerzumnak. Magyarításának kiválóságát dicsérve csak ismétlésbe tudok bocsátkozni.

Lee Child

Lee Child, Andrew Child: Az Őrszem
Fordította: Gieler Gyöngyi
Jack Reacher sorozat
General Press Kiadó, Budapest, 2020
368 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3192 Ft,
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 978 963 452 4656 (papír)
ISBN 978 963 452 4663 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Jack Reacher újabb állomása egy jelentéktelen, álmos kisváros, nem messze Nashville-től. Nem tervezi, hogy sokáig marad, csak egy kávét szeretne inni, aztán már menne is tovább.
Ám nem így alakul. A főutcán átvágva ugyanis észrevesz egy gyanútlanul sétáló fiatalembert, akit éppen bekerít négy ember. Reacher számára egyértelmű, hogy el akarják rabolni. Amit ő persze nem nézhet tétlenül.
Úgy tűnik azonban, hogy a városban senki mást nem érdekel a fiatalember sorsa, így hát Reacher elhatározza, marad még pár napot, hogy kiderítse: kik és főleg mit akarnak az újdonsült barátját

Az Olvass bele A KULTÚRAKIRAKAT írása
Címkép Tom Cruise Jack Reacher szerepében

Discover more from ÚJNÉPSZABADSÁG

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading