Isten veled, Kárpátalja!

Posted by

Raskó György
>Vasárnap egy kárpátaljai magyarral beszélgettem több órán át kirándulás közben, nekem nagyon érdekes volt, mivel ez idő alatt többet tudtam meg Kárpátalja problémáiról, mint korábban bármely cikkből, politikusi nyilatkozatokból.
Az úr családjával együtt már 6 éve él Magyarországon, gyerekei itt tanulnak, s itt szeretnének egyetemre is menni majd. Érdekelt, hogy itt akarnak-e végleg letelepedni, vagy visszamennek Kárpátaljára,egy Nagyszőlős melletti faluba? Maradnának szívesen itt Magyarországon, de itt a főváros környékén olyan drága az ingatlan, hogy nem tudják megfizetni. Mondom vegyen fel lakáshitelt, olcsó és jár hozzá egy csomó kedvezmény. Az nem megy, mert ők ukrán állampolgárok, nekik nem jár. Lehet, de a gyerekeinek igen, ha felveszik a magyar állampolgárságot – mondom.
Hát igen az lehet- válaszolja, ugyanis a gyerekek (3) egyike sem akar visszamenni Kárpátaljára, ha befejezik a tanulmányaikat. Pedig az Orbán kormány nagyon is ezt szeretné. Menjenek vissza, vigyázzák a magyar településeket, ne kerüljenek ukránok tulajdonába. Lehet, hogy ezt akarja, de teljesen reménytelen. Onnét mindenki menekül, ha nem Magyarországra, akkor tovább nyugatra. Az én húgom is már Németországban él a családjával. Az ő gyerekei sem mennek többet “haza”.
Az úr szerint ez a hozzáállás általános és érthető is. Egyrészt Kárpátalja Ukrajna legszegényebb régiói közé tartozik, itt nem fejlesztenek semmit, a magyar kormány igen, de az kidobott pénz, hiszen nemsokára a falvakban is, nem csak a nagyobb városokban ukránok lesznek többségben. Ráadásul olyanok települnek ide megvásárolva az olcsón eladásra kínált magyar portákat, akik Kelet-Ukrajnából származnak. Nincs európai kultúrájuk, viselkedésük, stb.
Látta a Tisza felső folyásának vidékéről készített riportot a Telex-en? Mondom igen, borzasztó a környezetszennyezés, eldobált műanyag palackok, kidobott háztartási cikkek mindenfelé. No ez az, a Szovjetunió idejében még tisztaság volt, a magyarok akkor is szegények voltak, de a portájukat tisztán tartották. Most már annyi a betelepült kelet-ukrán, hogy rövidesen átveszik a falu irányítását is.
Ahol többségbe kerülnek, annak a magyar falunak vége. Menekül onnét mindenki, aki tud. Addig lesz ott magyar, amíg a mostani idős korosztály még él, ahogy kihalnak, úgy ukránosodik a vidék. Nem bírja azt a kárpátaljai magyar sokáig.
Amióta a SZU felbomlott a kárpátaljai magyar lakosság száma a felére, vagy az alá esett. Lehetünk vagy 150 ezren maximum. Szerintem az Orbán kormány akkor tenne jót, ha szisztematikusan telepíteni át a megmaradt magyarságot ide Magyarországra. Itt úgy is fogy a nép, ahogy hallom. Akkor még én is itt maradnék a feleségemmel, nem csak a gyerekek – mondja rezignáltan. Kárpátalja már nem a mi hazánk…

Címkép: Beregszász