Barack Obama a Nagyitól búcsúzik

Posted by
Barack Obama
>A családommal együtt gyászoljuk szeretett nagymamánk, Sarah Ogwel Onyango Obama elvesztését, akit sokan ′′ Mama Sarah ′′ néven ismernek, de a számunkra ′′ Dani ′′ vagy Nagyi ′′ . A múlt század első negyedében született Nyanza tartományban, a Viktória-tó partjain, nem voltak hivatalosan iskolái, törzsének szokása szerint pedig egy jóval idősebb férfival házasodott össze, mikor mégcsak  tinédzser volt.
Egy kis faluban, Alegoban élt, sár-és vályogtéglából épült kis házban, villany-és vízvezeték nélkül. Nyolc gyermeket nevelt fel, kecskéket és csirkéket nevelt, zöldséget termesztett, és mindazt, amire a családnak nem volt szükslége, elvitte a helyi piacra.
Bár nem volt a szülőanyja, de a nagyi sajátjaként nevelte apámat, és részben az ő szeretetének és bátorításának köszönhetően apa megcáfolta az esélyeket, és eléggé jól teljesített az iskolában ahhoz, hogy ösztöndíjat kapjon egy amerikai egyetemre. Amikor családunknak nehézségei voltak, nagyi a gyermekei és az unokái számára menedék volt: Jelenléte állandó és stabilizáló erő. Amikor először elutaztam Kenyába, hogy többet tudjak meg családi örökségemről és addigra elhunyt édesapámról, akkor  a Nagyi volt az, aki hídként szolgált számomra a múltba, és a történetei segítettek betölteni az űrt a szívemben.
Élete során a Nagyi szemtanúja lehetett a világszerte zajló korszakos változásoknak: megélte a világháborút, a felszabadító mozgalmakat, a Holdra szállást, és a számítógépes kor adventjét. Megélte azt is, hogy repülőgépre ült, hogy látogatókat fogadott a világ minden tájáról, és látta, hogy az egyik unokáját megválasztják az Egyesült Államok elnökének. Szelleme erős, büszke maradt, keményen dolgozó,  józan természete és jó humora soha sem változott.
Nagyon fog hiányozni nekünk, de hálával ünnepeljük hosszú és figyelemre méltó életét.
A szerző az Egyesült Államok volt elnöke
Címkép: A fiatal Obama és a Nagyi