Petr Kellner halála a gleccseren – ő volt a Telenor tulajdonosa

Posted by

Kellner Csehország és az egész közép-európai térség  leggazdagabb embere volt,vagyonát a Forbes 17,5 milliárd dollárra becsülte. Petr Kellner 2018-ban vette meg a magyar Telenort.  Az üzletember gyakran járt Alaszkába helikopteres sítúrákra, ahol az a lényeg, hogy csak helikopterrel megközelíthető csúcsokra viszik a síelőket.

A Körkép. SK szerint Petr Kellner halála alapjaiban rengeti meg az üzleti világot. Már csupán Kellnek cégbirodalmának nagysága miatt is, amely Magyarországot és Szlovákiát is érinti. Kellener rengeteg érdekeltséggel rendelkezett szerte a világon, a banki szolgáltatásoktól kezdve a telekommunikáción át a biotechnológiáig. Kellner kiterjedt cégbirodalmát a PPF csoport portfóliója testesíti meg, amely25 országban van jelen különféle érdekeltségeket keresztül. Ide tartozik a Home Credit, a PPF bank, az Air Bank, a Benxi, a Cetin, az O2 mobilszolgáltató, a PPF Real Estate Holding ingatlanfejlesztő, a Soti biotechnológiai vállalat. Érdekeltségébe tartozik a Škoda Transportation gépipari-logisztikai vállalat, a PPF Life Insurance életbiztosító-szolgáltató, az arany- és ezüstbányászattal foglalkozó Polymetal International, az agráripari RAV Agro, és a prágai O2 aréna tulajdonosa, a Bestsport is. A PPF csoporthoz tartozik a CzechToll is, amely a cseh útdíjrendszert működteti.
A PPF csoport az elmúlt években a szlovák közéletben azzal hívta fel magára  figyelmet, hogy megvásárolt több releváns tévcsatornát is, többek között a NOVA-t, és a TV Markízát is. Ez utóbbi előző tulajdonosa az amerikai hátterű CME csoport volt, amelynek voltak érdekeltségei Romániában, Szlovéniában és Bulgáriában is. A CME 2004 óta birtokolt a Markíza televíziót.   A PPF nemrég jelentette be, hogy 50 százalékos tulajdonrészt szerzett egy török autóbuszgyártó vállalatban (Temsa), amely közös projekteket tervez megvalósítani a Škoda Transportationnal.   Idén januárban a PPF visszatért korábbi terveihez, és hozzálátott a Moneta Money Bank, az Air Bank, a Home Credit és Zonk pénzintézetek fúziójának előkészítéséhez. A fúzióval a cseh piac harmadik legnagyobb bankja jönne létre a ČSOB után.   2018-ban a PPF vette meg a Telenor CEE (Közép-Kelet-Európa) érdekeltségeinek zömét, így a magyar Telenort is, amelynek a csoport 75 százalékos tulajdonosává vált.
A PPF 1991-ben jött létr, mint Első Privatizációs Alapkezelő (innen a neve: Prvý Privatizačný Fond). A társaság létrejötténél Petr Kellnek és Milan Vinkler bábáskodta (ez utóbbi később távozott a csoportból). A PPF totális (98,93 százalékos) többségi tulajdonosa Petr Kellnek volt. A PPF világszerte 158 ezer embernek ad munkát, csak Csehországban 14 ezer állást tartanak fenn. A PPF piaci értéke több mint 44 milliárd euróra tehető.   Petr Kellnek magánvagyonát a Forbes legutóbb 17,5 milliárd dollárra becsülte, a Bloomberg listáján pedig 15,7 milliárd dollárral szerepelt.
A Szabad Európa szerint ha van kormányzati szándék arra, hogy teljes mértékben állami tulajdonba kerüljön a Telenor, akkor ezt közelebb hozhatja a tulajdonos halálhíre. Egyéb esetben aligha érzékel bármit a piac abból, ha egy vállalatbirodalom vezetője tragikus baleset áldozata lesz.Nem mindegy, hogy mi történik egy olyan befektetési csoporttal, amelynek 99 százaléka egy embernek a tulajdonában van, és ez a személy balesetben életét veszti. „Többszörösen be van biztosítva egy ilyen hatalmas vállalatcsoport, és bár tragikus, ami történt, aligha lesz hatása a cégcsoport tagjaira és a piacra a vezető halálhíre” – mondta a Szabad Európának Virovácz Péter, az ING vezető elemzője.
A szakember szerint nehéz elképzelni azt, hogy egyszemélyben hozott volna döntéseket, hiszen egy ilyen hatalmas és komplex, többféle gazdasági ágazatban jelenlévő cégbirodalmat csak a megfelelő szaktudás birtokában lévő menedzserekkel lehet irányítani. „Nyilván a stratégiai döntéseket Kellner hozta meg. Ezek olyan döntések lehetnek, hogy mibe fektessen, melyik céget vegye meg, vagy melyik vállalatból adjon el részvényeket” – mondta Virovácz. A cég, amely a magyar Telenort birtokolja, nem szűnik meg, létezik, működik és működni is fog, függetlenül attól, hogy ki volt, vagy ki lesz a tulajdonosa. Virovácz szerint abban az esetben, ha eladásra kerül a telekommunikációs cég, akkor elképzelhető, hogy a kisebbségi tulajdonos tesz egy ajánlatot. Kellner cégcsoportja a magyar Telekom 75 százalékát birtokolja, a fennmaradó 25 százalék az Antenna Hungárián keresztül a magyar államé.„Már régóta hallani lehet arról, hogy a kormány azt szeretné, ha lenne egy nemzeti, vagy állami mobilszolgáltató, és egy ilyen tragédia akár egy lépéssel közelebb hozhatja ennek megvalósulását” – mondta Virovácz Péter. Kérdés, hogy a kormány, mint kisebbségi tulajdonos kívánja-e a befolyását növelni a telekommunikációs vállalatban, és lesz-e eladási hajlandóság a másik oldalon.

Címkép: Knik gleccser Alaszkában (New York Times fotó)