Hírünk és hamvunk

Posted by

Fábián András

>Rendes emberek rendes emberekre általában azt szokták mondani, hogy a barátom barátai az én barátaim is. A mi országunk ma még két nagy szövetségi rendszer része, de …

Azoknak, akik csak egy kicsit is objektívan szemlélik a magyar kapcsolatokat, be kell látnia, hogy Orbán Európában páriává vált. Annyira nem veszi senki partner-számba, hogy alig akad európai politikus, aki hajlandó lenne szóba állni vele. Már csak a tény, ha odasomfordál egy kötetlen beszélgetést folytató körhöz, kompromittáló a résztvevőkre nézve. A beszélgetés megszakad, a beszélgetők ijedten szétrebbennek. Van, persze, akinek hivatali kötelessége szóba állni vele. Neki elnézik, megbocsátják.

Mióta Orbán kizárakozott az Európai Néppártból és annak EP frakciójából, folyamatosan keringenek a hírek, hogy hasonszőrű barátaival (Salvini, Morawiecki, Janez Janša stb.) lázasan próbál egy új, „demokratikus jobboldal” nevű frakciót gründolni. (A demokráciáról talán annyi is elég, hogy Orbán elfelejtette kikérni a döntéshez elengedhetetlen, illetékes Fidesz pártszerv engedélyét!) Aki a frakció névválasztásától nem kap röhögőgörcsöt, hanem próbálja viszonylag komolyan venni a dolgot, annak is fennakad a szeme, az említett nevek hallatán. Majd pont ezek fognak egyetérteni, meg közösen fellépni bármely ügy kapcsán, amikor mindegyiknek csak a saját ügye a fontos!

Nem csoda hát, ha a kisember eljutott arra a felismerésre, amelyet ma már, ha szóban nem is, de tetteiben fennen hirdet: a szövetségesei ellenségei az ő barátai. Erdogan, Putyin, Trump, Kína, Duterte, Gurbanguly Mälikgulyýewiç Berdimuhamedow (ez a név egy és ugyanazon emberhez tartozik, ő a jelenlegi türkménbasi!) … Sorolhatnánk tovább, hisz a csapatba belefér lényegében minden diktátor, aki ma a világon él és uralkodik. Érts a szóból Európa! Halld hangunkat Amerika!

Nem lennék meglepve, ha rövidesen elindulna egy virtigli utazó nagykövet, talán egy tapasztalt tábornok, Mianmarba is. Mondjuk a megbonthatatlan magyar-mianmari barátság jegyében vihetne pár millió hamis kínai arcmaszkot és pár ezer vakcinát. Nekünk abból is van sok kínai. A megtisztelő feladatra én a migránsvadászatban nagy tapasztalatokra szert tett, hajdan a Kádár-kori határőrségnél szocializálódott Bakondi ny. altábornagyot igen alkalmasnak tartanám. Bakondi tábornok akár szakértő tanácsadóként is funkcionálhat Min Aung Hlaing, a puccsista hadsereg főparancsnoka mellett. Remek lehetőség lenne ez tapasztalatszerzésre is, ha esetleg a 2022-es választások mégsem Orbán elvárásainak megfelelő eredményre futnának ki. Bakondi tábornok alkalmassága nem kérdőjelezhető meg, hiszen a válságok kezelésében is komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Gondoljunk csak az ajkai vörösiszap katasztrófa során nyújtott felbecsülhetetlen értékű teljesítményére. Máig sem tudni, hogy hová lett az a sok milliárd értékű felajánlás, adomány, amiből nem a környék lakói számára nélkülözhetetlen tanösvény épült. De ez persze egy egészen más történet. A nemzeti tábornok javasolhatná esetleg a puccsista mianmari tábornokoknak a két ország közötti nagyköveti szintű kapcsolatok felvételét is.

Dehogyis akarok én ötleteket adni a miniszterelnöknek. Van arra neki egy kereskedelmi és diplomáciai ügyekben bizonyítottan jártas, felettébb sikeres minisztere. Külügyminiszter még annyi nagykövetet nem rendelt be dorgálásra a Bem rakpartra, mint ő. Ember még ennyire mellbevágóan sokkoló üzleteket nem kötött széles e világon. Már persze csak akkor, ha azok az üzletek valóban azokon az árakon köttettek, amelyekről mi, földi halandók tudomást szereztünk. Könnyen meglehet, hogy ez is csupán egy eszköz arra, hogy Orbán szövetségesekre tegyen szert. Fizet érte, a mi pénzünkből. Fő, hogy a hiperaktív (értsd: sikeres) külpolitikai tevékenység látszata fennmaradjon. Fő, hogy utazásaival a „nemzetközi tekintélyű politikus” képében tetszeleghessék. Van egy rossz hírem azonban Orbán számára. Egy kicsi ember hiába mászik fel a Mount Everestre, attól ő még pont olyan kicsi marad, mint volt. Pláne szembeötlően silány a hegymászó teljesítménye, ha a zalai dombság csúcsáról kiabálja szanaszét, hogy ahol ő ágaskodik éppen, az a világ teteje.

Mindeközben Deutsch Tomi az Európai Parlamentben igyekszik kárenyhíteni. Egy-két csík kóla után kissé imbolyogva, de keményre fókuszált, messze révedő tekintettel, kitágult pupillákkal győzködi a híveket, hogy a magyar ellenzéki képviselők elárulják az európai (!) jogállamiságot, amikor azt állítják, hogy Magyarország nem jogállam. Mert ez az!

Már hogy ne lenne jogállam e hon, amikor lám! – Tóta W. Árpádot egy „Magyarországot becsmérlő” cikke mián késedelem nélkül marasztalta el a régebben Legfelsőbb Bíróság néven emlegetett független magyar Kúria. Ez ugyanaz a Kúria egyébként, amelynek elnökévé csak nagy nehézségek árán sikerült kinevezni Varga Zsolt Andrást, Polt Péter legfőbb ügyész (úr!) egykori helyettesét. A törvénymódosításra, mint emlékszünk, azért volt szükség, mert Varga Zsolt András a korábbi kritériumok alapján alkalmatlan volt erre a tisztségre (nem volt tárgyalótermi tapasztalata!). A jogállam azonban jogállam! A Parlamenti kétharmad nem habozott kétszer is jogszabályt módosítani azért, hogy a pozíciót alkalmassá tegye a jelölthöz. Az eljárás az objektív szemlélőben ugyan azt a látszatot keltheti, hogy a Kúria elnöke nem független a törvényhozó (politikai) hatalomtól, ez azonban csak az ellenzék hazug vádaskodása. Majd Tóta W. is megtanulja, hogy a haza minden előtt. Azt egyébként máig nem értem, hogy a Kúria nevéből hogyan maradhatott ki a „Nemzeti” jelző. Egyszer ezért is megüti még valaki a bokáját!

Szóval azt tanácsolnám én az igen tisztelt ellenzéknek és az EP politikusainak: fogadják meg Deutsch képviselő tanácsát. Hátrább az agarakkal. Ha sokat ugrálnak, a Parlament megint hirtelen összeül és megvonja az EP képviselők határokon belüli mentelmi jogát. Természetesen csakis és szigorúan a jogállamiság szellemében. Már csak azt kell megvárni, hogy az éppen az életükért küzdő bátor emberek felépüljenek a koronavírussal vívott küzdelemből. Momentán ugyanis objektív okok miatt az alaptörvény módosítás szünetel.

Címkép: Orbán egy ülés szünetében egyedül