Fontos kérdések a nagy oltakozás idején

Posted by

szeka
Ha tényleg kínai vakcinával oltották be Orbán Viktort, akkor vajon utazhat-e olyan nyugati országokba, melyekben nem engedélyezték a Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát? Ha a tanárok megkapják az első oltásukat a húsvéti ünnepek környékén, vajon annyira védettek lesznek a vírus ellen, hogy ismét közvetlen kontaktusba kerülhetnek egymással és a diákjaikkal? Ez csak két kérdés a sok közül, melyeket mindenképpen meg kéne válaszolnia a kormánynak. Illúzióink ne legyenek, a nehéz kérdésekre szinte soha nem reagál érdemben az Orbán-kormány.

Müller Cecília tisztifőorvos úgy döntött, hogy az operatív törzs vezetői most már oltassák be magukat. Ez velem is megtörtént. Azóta már itt vagyok a Karmelita kolostorban és dolgozom. Láthatják, kutya bajom. Önök se féljenek” – mondta a miniszterelnök a Facebook-ra feltöltött videójában február végén. Miután kormánya rendületlenül kampányolt az utóbbi hónapokban a kínai oltóanyag mellett, nem meglepő, hogy Orbán Viktor lett a „Sinopharm arca”, így biztatva minden kormánypárti és ellenzéki érzelmű embert arról, hogy nem kell tartaniuk a keleti vakcinától.

Igen ám, csakhogy a jövőnk szempontjából nagyon nem mindegy, hogy melyik vakcina mellett kötelezzük el magunkat. Magyarországon ugyan szinte minden elérhető oltóanyagot engedélyeznek a hivatalos szervek, de ez nem mondható el az EU tagországainak többségéről, és az Egyesült Államokról sem. Az Európai Parlament épp a héten döntött arról, hogy várhatóan júniusra bevezetik az unió területén az úgynevezett zöld igazolványt, amelynek célja, hogy a koronavírus-járvány idején is biztonságosan és szabadon utazhassunk az Európai Unióban. Az igazolvány tartalmazná, hogy birtokosát beoltották-e már a koronavírus ellen, rendelkezik-e negatív koronavírus-teszttel, és átesett-e korábban koronavírus-fertőzésen.

A részletek kidolgozására tehát még várni kell, ám számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy bizonyos vakcinákat nem fogadnak el Európa több országában, illetve az USA-ban. Orbán Viktornak bizonyára nem lesz problémája ebből, de azok a magyarok, akik például nyugati utazást terveznek a közeljövőben joggal ódzkodnak a kínai és orosz vakcináktól, hiszen ezek egyelőre nem elfogadottak sok országban. Többek közt ezzel is magyarázható, hogy főleg a fiatalabb generációk körében továbbra is meglehetően nagy az elutasítottsága a keleti gyártmányú oltóanyagoknak.

Teljesen abszurd helyzetek alakulhatnak ki egy ilyen korlátozás esetében, hiszen elképzelhető, hogy egy baráti társaság vagy egy család esetében néhányan fel tudnak mutatni védettséget igazoló dokumentumot, mások viszont nem.

Másik fontos kérdés, hogy miért kapják meg ilyen későn a védőoltást a pedagógusok? A fertőzésveszélynek eddig is igen jelentősen kitett óvodai és iskolai dolgozók beoltását közvetlenül az előtt hajtják végre, mielőtt újra megnyitnák az oktatási intézmények egy részét. Ezzel az a gond, hogy addig csak az első oltás adható be, így védettségük messze nem éri el a kívánt szintet addig, amíg ismét személyesen találkoznak egymással és tanítványaikkal.

pedagógusok visszasorolása az oltási sorrendben egyébként is sok indulatot váltott ki szülőkből és tanárokból egyaránt. A szakszervezetek hetek át hiába követelték a pedagógusok soron kívüli beoltását, végül a kormány úgy kommunikálta a lépést, mintha rendkívüli gesztust gyakorolna a tanárok felé. A Fidesz értékrendjét kiválóan reprezentáló huzavona végül egy olyan félmegoldással zárult, amivel egyik fél sem elégedett. Ha a pedagógusokat mondjuk a katonák és rendőrök elé sorolták volna, mostanra kialakult volna náluk is a majdnem teljes védettség, így komolyabb fenntartások nélkül térhetne vissza az iskolákba diák és tanár egyaránt.

Az is egy fontos kérdés, amelyet Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora lebegtetett be a napokban. Úgy tudom, hogy a nyitás elsősorban ott képzelhető el, ahol a védettség már kialakult. Tehát azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézók teraszán, akiket már beoltottak vagy akik már átestek a fertőzésen” – nyilatkozta az RTL Klub híradójának a szakember. Mivel Merkely a Fidesz kommunikációjának előre tolt helyőrségének számít, erős a gyanúnk, hogy ez azt jelenti, hogy a nyitás előnyei nagyrészt csak azok számára lesz elérhető, akik rendelkeznek valamiféle igazolással vagy a betegségen való átesésükről vagy a felvett oltásról.

Ez rossz hír nem csak azoknak, akik egyelőre semmiféle védettséget igazoló dokumentumot nem tudnak felmutatni, hanem a vendéglősöknek is. A védettséget ugyanis egyelőre csak a lakosságnak mintegy ötöde tudja igazolni, de ők is főként a lakosság inaktív részéből kerülnek ki. Az oltást ugyanis nagyrészt idős embereknek adták be, illetve olyanoknak, akiket munkájuk az egészségügyhöz köti. Előbbiek eddig se arról voltak ismertek, hogy éttermekbe, kávézókba jártak, utóbbiaknak pedig most éppen sokkal fontosabb dolguk van, mint a vendéglátóhelyeket járni.

Azok között viszont, akiket különböző okoknál fogva nem oltottak be sokan vannak olyanok, akik nagyon szeretnének végre beülni valahová egy kávéra, netán egy fröccsre. Ők jellemzően a fiatalabb generáció soraiból kerülnek ki, és nélkülük nehezen képzelhető el a vendéglátóhelyek sikeres újraindítása. Az is egy érdekes kérdés, hogy kik fogják ellenőrizni a vendégek dokumentumait? A pincérek, felbérelt biztonsági emberek, esetleg járőröző rendőrök vagy katonák? Teljesen abszurd helyzetek alakulhatnak ki egy ilyen korlátozás esetében, hiszen elképzelhető, hogy egy baráti társaság vagy egy család esetében néhányan fel tudnak mutatni védettséget igazoló dokumentumot, mások viszont nem.

Fotó: portfolio.hu

Merkely egyébként némileg ellentmondott a kormánynak is. Szerinte ugyanis jó cél a két és fél millió vakcina mielőbbi beadása, de teljes biztonságban akkor lenne mindenki, ha ötmillió embert sikerülne beoltani. A kormány a két és félmilliós adatot annak alátámasztására irányozta elő, hogy a nyitás előfeltétele ennek a szintnek az elérése. Bár Orbán Viktor néhány napja még azt nyilatkozta, hogy lényegében a lottó nyerőszámainak ismeretével érne fel, ha valaki megjósolná a járvány végét, most mégis dátumokra és rendelkezésekre lebontott újranyitási tervvel állt elő a kormánya. Hogy ezt mire alapozza az oltási arányok tervezett teljesítésén kívül, nem tudni. De ahogy egy dakota mondás tartja: „Ha nem látod a távolban az ellenséget, úgy is felfoghatod, hogy az elmenekült.”

szeka.blog.hu

Címkép: Fotó: hirnavigator.hu