Egy minden tekintetben magánszemély

Posted by

Parászka Boróka
“Az európai politizálás tizenhat éve során a magyar nemzet érdekeit és szabadságát szolgáltam, hazámat megalkuvás nélkül, mindig megvédtem a nemtelen, külső, hungarofób támadások ellen.” – áll Szájer József közleményében, amelyet az őrizetbevételéről készített film felbukkanása után adott ki, és amelyben arra figyelmeztet: “minden tekintetben magánszemély vagyok, megillet a magánélethez való jog.”
A Szájer botrány részleteibe (ide értve a filmet is), nem megyek bele, foglalkozzon az ilyen bulvárral az, akinek ezt a gusztusa engedi.
De időzzünk el egy kicsit az állítás fölött, mely szerint a mandátumáról, párttagságáról lemondott Szájer “minden tekintetben magánszemély.” Valóban? Ez azt jelenti, hogy a “minden tekintetben magánszemély” nem vonható felelősségre korábbi politikai döntéseiért? Nincs elszámoltatás?
A közpénz egyszer csak elveszíti közpénz jellegét – ha a magánérdek azt kívánja. A politikus meg elveszíti közszereplő jellegét, ha süllyed a hajó, ha szembe kell nézni a politikai károkkal?
Aligha. Szájer József közszereplőnek felelnie kell az Alaptörvényért, amelynek alkotásában kulcsszerepet vállalt. “Hungarofób támadások” nem léteznek, ez önfelmentő fikció. Nem kellett az ellen védeni a “nemzetet” meg az országot. Homofóbia viszont, politikailag erősített homofóbia, emberéleteket veszélyeztető, családi viszonyokat aláásó homofóbia nagyon is van. És Szájer Józsefnek ezért felelnie kell. Felelnie kell azért az emberi méltóságot és szexuális kisebbségeket sértő politikai környezetért, amely mára Magyarországon létrejött, megerősödött. Felelnie kell egykori párttársainak homofób megnyilvánulásaiért, még akkor is, ha ő ilyenre nyíltan és egyértelműen nem vetemedett. De statisztált hozzá, és falazott ehhez.

A politikai felelősségvállalás alól nem menti fel, hogy magánemberként maga is kiszolgáltatott annak a rendszernek, amelynek létrejötte és működése a nevéhez kötődik.
Az autokráciák lebontásának feltétele a megfelelő politikai elszámoltatás. A jogi következetesség, méltányosság. Mert csak így építhető újra, alapjaitól a jogállam. Nincs helye ezen a téren sem az engedményeknek, sem az irracionális bosszúnak – amelyre sajnos, látva a mai magyar ellenzék, különösen a Momentum és a DK nyilatkozatait elég nagy az esély. A bosszúszomjjal könnyű mozgósítani, szavazatokat szerezni, de jó tudni, hogy a bosszú újratermeli a szerepeket, viszonyokat.
Úgyhogy Szájer József magánéletének messzemenő tisztelete és védelme mellett: nem, Szájer József nem veszíti el közszereplő jellegét, azokért a méltánytalanságokért, amelyek az Alaptörvényből, és az Alaptörvényre alapozott jogszabályokból következnek továbbra is felelnie kell.
Címkép: Békési Joe