Egy illúzió, amiért ezrek halnak meg

Posted by
Batka Zoltán
>Semmit sem ért a magyar állampárt működéséből az, aki azt gondolja, hogy a járvány szabadjára engedése az valamiféle kormányzati balfaszkodás eredménye. A valóságban a 2010 óta taroló populista logika pusztít Magyarországon. A képlet amúgy igen egyszerű. Ahogy anno a kiváló „mérsékelt fideszes” Navracsics tanár úr leszögezte az egyetemen: a politikusnak egyetlen igazi feladata van, hogy hatalomra jusson és ott maradjon. Egy populista esetében a farok csóválja a kutyát: nekik mindenkor a feladata, hogy ennek a népnek szavazatainak a túlnyomó többségét besöpörje.
Egy technokrata-populista mindent ennek rendel alá. Annál is inkább, mivel a populizmus erkölcsileg számára igazolható, mivel szerinte az erős többség = politikai stabilitás, ami önmagában vett érték. (Mint ezt Orbán gyakran kifejti.) Ráadásul a populista mindenkor a nagy demokrata pózában tetszeleghet, miszerint ő csak a nép többségi óhajának felel meg.
A probléma csak az, hogy a “többség”, vagy “nép” valójában irgalmatlanul tájékozatlan. Híreket a társadalom alig 15 százaléka fogyaszt rendszeresen, a többség jobbára bulvárból, facebookról, meg szóbeszédből gereblyézi össze az ismereteit. Ellenben a világ rendkívül bonyolult, ellentmondásos, összetett. Közöttük egyáltalán nem az lesz a legnépszerűbb, aki ezeket a dilemmákat felvillantja, hanem az, aki egymondatos válaszokat ad a szájukba. Akkor is, ha az butaság vagy hazugság. Mivel azokat a nép felfogja, megadja a “nép” többsége számára a biztonság és megértés illúzióját. Más szóval vannak a gaz, elitisták akik irányítanának, a populista a többségnek ellenben azt mondja, amit a többség hallani akar, saját hiedelmeiket csomagolják újra és adják el a népnek. (És közben persze kőkemény elitista.)
Orbán számára tehát a kérdés az volt, hogy melyik esetben veszít többet: ha abbahagyja a sikerpropagandát és időben bezár, vagy ha nem.
Nos, populista logikával nézve az első esetben megmarad pár ezer emberrel több. Akik viszont soha sem fogják tudni, hogy „mi lett volna ha” és a tovább tartó bezárások miatt puffog, mivel természettudományos ismeretek híján nem látja az összefüggést az óvintézkedések és a járvány között.
Ergo jelentős népszerűségromlás következhet be.
A másik eset, hogy részlegesen nyitva tart. Ebben az esetben ezrekkel többen fognak meghalni, ám összességében jóval kevesebb szavazatot veszíthet. A részleges nyitvatartással 30 ezer halottal számolva, hozzáadva azok családtagjait, az legfeljebb 100 000 elveszített szavazat.
Annyit simán ledolgoz a fideszes propaganda egy év alatt. A fideszes keménymagot meg sem karistolja ez: Trump ékes példája bizonyítja, hogy a pocsék járványkezelés, az égbekiáltó kormányzati dilettantizmus sem rengeti meg a hívőket. A populista-technokrata egyetlen feladata, hogy rendületlenül őrizze a róla (milliárdokból) kialakított keménykezű „gazda” imázsát.
De a keménymaghoz nem tartozó, átlagos honpolgár feje is könnyedén átmosható. Egzakt módon a büdös életben, senki nem fogja tudni bizonyítani, hogy ezek az ezrek miért haltak meg. A kórházakból egy kormányengedély nélkül pixelnyi fotó sem szivárog ki, a propaganda pedig teljes gőzzel üzemel, és a hatalom ellenfeleire terelgeti a nép gyűlöletét. És amíg a csahosai az ellenfelet rágalmazzák, amíg a nép semmit sem lát a kórházakban lévő hullahegyekről, addig Orbán továbbra is sejteti a közeli enyhülés ígéretét – hamis biztonságérzetet plántálva az emberekbe ezáltal egyfelől újabb százak-ezrek fertőzik meg magukat, másokat – ugyanakkor a túlélőkben a kemény, harcban helytálló, rendíthetetlen ám a legnagyobb vész idején is derűs vezér képe marad meg.
Egy illúziót, amiért ezrek halnak meg.
Közben a vezér már a közrádióban nyíltan beszél arról, hogy a tanárokat is azért nem oltották be soron kívül, mivel úgy látták: a nép többsége ellenszenvvel viseltetik a tanárokkal szemben.
Nem tudom, Navracsics tanár úr hallotta-e a nyilatkozatot. Most hogy a veszprémi Pannon Egyetemi kuratórium élére kinevezték, biztos érdekli a gondolatmenet.