Tánc, tánc, ethnotánc

Posted by
Serényi Péter
>Csak most szembesültem a klubradio.hu-n azzal, amit közreadok, biztos, hogy másnak már korábban is feltűnt…
Igyekszem nyugodt és visszafogott maradni, elöljáróban is csupán annyit jegyzek meg, hogy amikor elolvastam az alábbiakat, akkor – nem tudom szebben mondani – köpni-nyelni nem tudtam!
És akkor íme, itt az újabb bizonyítéka, hogy nálunk mi mindenre, még a legnagyobb f.szságra is jut közpénz:
Még januárban írta meg a Népszava, hogy „A magyar ethnofitness edzésforma kidolgozására” 12 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, Kásler Miklós döntése nyomán az Élet Szolgálat Egyesület.
A szervezet honlapján megadott telefonszám nem működött, és az egyesület nagykanizsai címén csak egy üres lakást találtak, a nyertest végül a Facebookon érték el. Ráadásul a szervezet elnöke nem tudta megmondani, mi is az az ethnofitnesz, és férjéhez, az egyesület alelnökéhez irányította a lapot. Törőcsik Pál – aki régen Nagykanizsa fideszes alpolgármestere volt – azt mondta: „Ez a mi találmányunk, fitnesz mozgáskultúra magyar népzenére. A cél, hogy a fiatalokat is megszólítsuk, ebben a formában mutassuk be nekik a hatalmas hazai népzenei és néptánckincset.”
Most kiderültek a projekt részletei: Ahhoz, hogy sikerüljön „a földművelő magyar nép zenéjét és táncát” megkedveltetni, a pályázók tánccsoporttal, koreográfussal és egy fitnesz-instruktorral dolgoznak együtt. A kidolgozott majd a tánccsoport által begyakorolt mozdulatsorból 40 perces oktatóvideó is készülne, amit a pályázók reményei szerint iskoláknak és néptánc csoportoknak mutatnának be.
A költségek részletezéséből kiderül: a 12 milliós támogatásból „projektvezetőként” Kása Csaba, a humántárca alá tartozó állami Magyarságkutató Intézet (MKI) szakértője 2 millió forintot kap.
A projektben feladatot kap 500 ezer forintos megbízási díjjal egy vezető néptáncos is: az ő személye azért érdekes, mert nem egészen két éve még gyermek-, és ifjúsági kategóriában indult egy néptáncversenyen. A munkát Erdélyből online segíti egy koreográfus, aki 1 millió forintot kap, míg az egyesület alelnöke, Törőcsik Pál „szervezőként” 2 millió forintra számíthat.
A 40 perces oktatófilm 500 ezer forintból készül el, és beterveztek 450 ezer forintot olyan feladatokra, mint „a projekt adminisztrálását végzők tiszteletdíja, magángépjármű-használat, tömegközlekedési bérlet, vonatjegy”.
Címkép: Pápai Gábor rajza