Orbán jó indulatú kapitány, van iránytűje, de a zúrzavar nem kerülhető el

Posted by

Szokásos pénteki rádióinterjúját adta a miniszterelnök a Kossuth rádióban, ahol a járvány kezeléséről és a várható nyitási, oltási menetrendről is beszélt. „Nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a csúcsot, hanem milyen gyorsan indulunk onnan lefele” – kezdte Orbán az interjút, miután reggel az operatív törzs ülésén indította a napot, majd elsorolta a friss napi adatokat. Mint Orbántól megtudtuk: 1693 tartalék lélegeztetőgép van, és élő erőből is vannak még tartalékok, 500 szakképzett ember jelentkezett, 1200 hallgató is dolgozik már.
Orbán szerint a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraiból átengedtük Brüsszelnek, ami rossz döntés volt. „Az igazság az, hogy elrontottuk, rosszul döntöttük” – fogalmazott. „Azt kellett volna mondani, hogy mindenki maga intézze a vakcinabeszerzéseket, de az volt a közbölcsesség, hogy együtt talán inkább sikerülni fog” – tette hozzá. Szerinte Brüsszel a beszerzési árra összpontosított, de ők nem értik úgy az életet, mint mi, és ezt elrontották. Orbán bejelentette, hogy az üzletek látogathatóságánál átállunk a négyzetméter-alapú megoldásra. A másik, ami várható, hogy a boltok tovább lesznek nyitva, így a kijárási korlátozás is később lép életbe.
Az operatív törzs ülésén felvetődött, hogy a boltok a mostani este 7 helyett, este kilencig is nyitva lehessenek, így a kijárási korlátozást is ehhez igazítva változtatnák meg: 10 vagy este 11-kor lépne életbe. A részletek ma este vagy holnap jönnek ki a Magyar Közlönyben. Orbán hozzátette, hogy „küzdelem zajlott a szépségipari dolgozókért” is, de a járványügyi szakemberek elzárkóztak a nyitástól. Az iskolákkal kapcsolatban Orbán elmondta, hogy van egy dolog, amihez ragaszkodik: amíg a 65 év feletti regisztrált emberek nincsenek beoltva, nem lehet szó nyitásról. „Mégiscsak ők hozták el idáig az országot, nekik köszönhetjük, hogy ma itt vagyunk” – fogalmazott. Itt elmondta, hogy a 65 év feletti regisztráltak 71 százaléka van már beoltva. De hozzátette, hogy az iskolában dolgozókat is be kell oltani a nyitáshoz.102 ezer iskola dolgozóból 20 ezer van beoltva eddig, 82 ezer regisztrált iskolai dolgozót kell még beoltani, hogy nyitni lehessen – mondta Orbán, aki úgy számol, hogy ha április 10-ig beoltják őket, akkáprilis 19-én újraindulhatnak az iskolák. Akkorra 3 millió felett lesz az első oltáson átesettek száma összesen, tette hozzá.
Orbán arról beszélt, hogy „a magyar oltási kapacitás nagyon nagy”, és „sok százezer embert be tudunk oltani egy nap alatt, ha van elég vakcina”. Hozzátette, hogy nem az oltópontok számával van a gond, hanem a vakcinák számával: „ha lesz vakcina, lesz oltópont”. A várandósok kapcsán Orbán azt mondta, hogy korábban nem volt szakmai egyetértés a kérdésben, de most a járványügyi szakemberek azt mondják, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinájával be lehet oltani őket. „Ezért arra kérem őket, regisztráljanak” – mondta. Folyamatosan érkeznek vakcinaszállítmányok, de az ezzel kapcsolatos, egymásnak ellentmondó hírekkel kapcsolatban Orbán megjegyezte: ők annyit tudnak tenni, hogy Müller Cecília mindennap elmondja, hogy mi a helyzet, „és az úgy van, ahogy mondja”. Plusz ő bejön a rádióba minden pénteken, és elmondja, mi várható. „Mindenkit arra kérek, hogy ha ennek ellenkezőjét hallja, annak ne adjon hitelt” – mondta, és hozzátette, tudja, hogy mindenki fáradt, frusztrált, szeretne szabadulni, de ő a hajó kormányánál áll, van iránytűje, tudja, mit kell csinálni.
Persze a zűrzavar nem kerülhető el, demokrácia van, mindenki azt mond, amit akar, tette hozzá. Orbán valószínűleg többek között az elmúlt napok regisztrációs hibáira is reagálva elmondta, hogy milliós adatbázisokat kezelnek, és „biztosan hibázunk mi is, de összességében nem kerülhető el ekkora adatbázisnál, hogy ne csússzon be egy-két hiba”. Csupa jóindulatú ember dolgozik itt is, amikor ilyen feszült a helyzet, érdemes jóindulatot feltételezni, tette hozzá.