Orbán elfelejtette, hogy előző nap mit mondtak neki?

Posted by

Cseh Katalin
>Kihagyta a lényeget Orbán a rádióinterjújából – de miért?
Szokásos pénteki nyilatkozatában sok mindenről szót ejtett Orbán Viktor, azonban a miniszterelnök valamiért nem tartotta fontosnak elmondani, hogy csütörtökön részt vett az Európai Tanács ülésén, ahol az állam- és kormányfőknek Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke áttekintést adott arról, mire lehet számítani az uniós vakcinabeszerzések terén az áprilistól június végéig tartó időszakban.
Ha beszélt volna erről, azt is elmondhatta volna, hogy a következő hónapokban 4,6 millió magyar beoltására elegendő vakcina érkezhet az EU-ból.

Ursula von der Leyen elmondta, a második negyedévben:
➡ 200 millió adag Pfizer-BioNTech,
➡ 35 millió Moderna,
➡ 70 millió AstraZeneca és
➡ 55 millió egydózisú Johson & Johnson vakcinára lehet számítani az EU-ban.
Ez azt jelenti, hogy június végéig 305 millió kétdózisú és 55 millió adag egydózisú vakcina lesz csak azokból az oltásokból, amelyeknek már van uniós forgalombahozatali engedélyük. Ezekkel 207,5 millió európait lehet teljeskörűen beoltani. Azonban erről egy szót sem ejtett a magyar miniszterelnök.
Ezeket az oltóanyagokat lakosságarányosan osztják el, kalkulációk szerint a Pfizer-BioNTech oltóanyagából 4,6 millió adag, a Modernából 766 ezer adag, az AstraZenecából 1,5 millió adag, a Johson & Johnson vakcinájából pedig 1,2 millió adag érkezhet a következő hónapokban Magyarországra.
❗ Összesen tehát a második negyedévben 6,8 millió kétdózisú és 1,2 millió adag egydózisú oltóanyag érkezhet hazánkba, ami 4,6 millió magyar beoltására elég ❗
Ez az az információ, amit a nagyjából félórás nyilatkozatában Orbán Viktor nem osztott meg az emberekkel. Csak egy kérdés maradt: miért nem?