Konok Péter kommentekkel provokált

Posted by
Konok Péter
>Vagy két hete nem reprezentatív társadalompszichológiai kutatásba kezdtem. Az ötletet Dévényi Istvántól vettem, sőt az apropót is: a hírfolyam időnként feldobta, ahogy a maga visszafogott módján mindenféle zavaró tényekkel és kérdésekkel zaklatta a NER egyes csinovnyikjait.
Gondoltam, felmérem a kommentelői trendeket néhány politikusnál. Végül Novák Katalin, Németh Szilárd és Varga Judit Facebook-oldalaira írtam provokatív, ám inkább gúnyos, mint bántó kommenteket, tartózkodtam a csúnya szavaktól, és igyekeztem visszafogottan fogalmazni. Kontrollcsoportként – adja magát – Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalát használtam.
Lényeges, hogy nem az említett politikusok reakciói érdekeltek (ami eleve marhaság lett volna, hiszen vélhetőleg ezek a politikusok rá sem néznek a nevük alatt futó oldalakra), és nem is az oldalakat kezelő alkalmazottak hozzáállása, hanem a követőik, rajongóik, illetve azok mozgósíthatósága.
Az eredmény tulajdonképpen nem meglepő, de vannak tanulságai. Szembeötlő, hogy Németh Szilárdot még saját követői sem igazán akarják bevédeni (eleve kevés követője van az oldalának), a reakciók nagyrésze egykaptafára gyártott komment, nem érezni mögöttük személyes lelkesedést, dühöt, akármit. Novák Katalin oldalának kezelői elég gyorsan törölték a kommenteket, de itt már sokkal nagyobb volt a kommentelők érzelmi többlete.
Varga Juditnál elképesztő mennyiségű (esetenként ezer fölötti) reakció (a kommentem alá írt válaszkomment) érkezett a kommentjeimre, aminek nagyobbik része láthatóan mozgósított, de önkéntes kommentelő. Bár nem meglepő, mégis kissé váratlanul ért a kommentekből áradó gyűlölet féktelensége, amit – nemigen tudom másként jellemezni – habzó szájú acsargásnak nevezhetünk. Az alapséma persze az, hogy Gyurcsány fizet (természetesen Gyurcsánynál az az alapséma, hogy a Fidesz fizet); visszatérő fordulat, hogy a NER nagyjai megérdemlik, amit összeloptak, mert azt tisztességes módon lopták össze (szembeötlően sokan vannak, akik magát a lopást nem tagadják, hanem helyeslik); a kommentek mintegy nyolcvan százaléka nettó gyalázkodás: a kinézetem, állítólagos pártállami múltam, az agyi képességeim, leszármazásom – viszonylag kevés a nyílt zsidózás, inkább utalások vannak –, vélt szexuális preferenciáim kerülnek górcső alá. Itt is látható a kész, instant kommunikációs panelek alkalmazása, bár ez eléggé organikusnak tűnik – egymástól veszik át ugyanazt a négy-öt fordulatot, mémet. Veréssel, számonkéréssel vagy akár halállal úgy a kommentek öt százalékában fenyegetnek – halállal amúgy szintén ritkán nyíltan, ami arra utal, hogy tudatosan kerülik ki a Facebook-cenzúra mechanizmusait.
Bár bevallom, mást vártam, a Gyurcsány-oldalon a kommentek határozottan visszafogottabbak (ebben annak is szerepe lehet, persze, hogy ott csak egyszer kommenteltem, míg Varga Judit oldalán ötször). A kommentek sémái hasonlóak (a Fidesz zsoldjában állok, ostoba vagyok, „van az a pénz”), de a nyílt mocskolódás ritkább, a megfogalmazások általában enyhébbek. Gyurcsány rajongói határozottan magabiztosabbak, hovatovább kiegyensúlyozottabbnak tűnnek a saját buborékukon belül – és nem látszik sok jele központi mozgósításnak sem.
A NER rajongói kétségbe vannak esve, és ez baromira érezhető, Gyurcsány rajongói optimistábbak, ezért egyértelműen nyugisabbak. Itt egyébként visszatérő toposz, hogy csalódtak bennem, ami persze azt mutatja, hogy sosem figyeltek arra, amit írok, illetve csak szelektíven.
Érdekes, bár talán jellemző adalék: Facebook-oldalamon „politikai ellenzőnek” titulálom magamat. Ezt szinte minden hozzászóló félreolvasta, és „politikai elemzőként” támadnak – mindkét oldalon. Nem tudom, ennek van-e valami relevanciája, de muris.
A kommenteléseket követően a vártnál kisebb számban érkeztek kontra-trollok az én oldalaimra, lényegében egytől-egyig a NER oldaláról. Ők – bár akadt kivétel – a legegyszerűbb, mocskolódó jellegű hozzászólásokat írták.
Mondom, a felmérés nem reprezentatív (hogy is lehetne az?). Pillanatkép, egy fókuszpontból lőve. De mégsem hinném, hogy alapvetően csalóka lenne. Később szándékomban áll az összegyűlt anyagot alaposabban is feldolgozni, afféle nyelvészeti-jelenkortörténeti mentalitás-elemzésként, a megfelelő szakapparátussal.
Mindenestre a mintavételezést abbahagyom. Sok anyag gyűlt fel, és nem árt egy alapos szellőztetés. Eléggé büdös lett itt, és az én gyomrom sem szecskavágó.