A járvány a fiatalokat sújtja hosszútávon

Posted by

Blackwaters
(London)
> A szakemberek már Covid-generációról beszélnek, amelynek mind a munkaerőpiaci esélyei, mint az életkilátásai romlottak.
A brit gazdaság 300 éve nem látott recesszióba süllyedt. Teljes ágazatok mennek tönkre, munkahelyek ezrei szűnnek meg. A kilábalás pedig kétséges. Főleg a fiatalok számára. A statisztikai hivatal, az ONS adatai szerint mintegy 800 ezer olyan 16-24 éves van jelenleg Nagy-Britanniában, aki se nem tanul, se nem dolgozik, tehát végső soron munkanélküli. Ez az 1.7 milliónyi munkanélkülinek közel a fele. A fiatalok egzisztenciája ugyanis a legbizonytalanabb. Tapasztalat híján nemigen veszik fel őket semmilyen állásba, miközben az olyan tipikus munkalehetőségek, mint amik korábban voltak a vendéglátásban és turizmusban (pl. pincér, mixer, recepciós, stb.), tömegével megszűntek. Ezért nem ritka most már, hogy egy-egy meghirdetett pozícióra többszáz önéletrajz érkezik, miközben a meghirdetett állások száma harmada a járvány előtti számoknak.
A fiatalok legnagyobb félelme, hogy a lezárások elmúltával sem biztos a helyük. Ez a félelem pedig nem alaptalan. A szakértők már egyenesen Covid-generációról, ill. Covid-évtizedről beszélnek, már ami a járvány hosszútávú hatásait érinti. A pandémia még jobban elmélyítette az egyenlőtlenséget, megnövelte a szegénységet az egész társadalomban. Ezzel együtt a várható élettartam is – sok év után – csökkenni kezdett: a férfiak 1.3, a nők 1 évvel kevesebbre számíthatnak. A járvány további nemkívánatos hatása, hogy jelentősen rontotta a fiatalok mentális egészségét. Csökkent az önbizalmuk, leépültek a szociális kapcsolataik, elszigetelődtek, magukra maradtak problémáikkal. Akik korábban is nehézségekkel küzdöttek, azoknak a pandémia tovább rontotta az állapotát, de sok, korábban egészséges fiatal is terápiás segítségre szorul immár. Az Imperial’s Institute of Global Health Innovation (IGHI) friss kutatása szerint míg 2014-ben a 16-24 év közöttieknek még csak 17%-a küzdött mentálhigiénés problémával, ez az arány most 30% körül van, vagyis majdnem minden harmadik fiatalt komolyan megviseli a járvány mentálisan. Reménysugár ugyanakkor számukra, hogy mivel Nagy-Britannia világszinten élen jár az átoltottságban, a korlátozások hamarosan megszűnhetnek és újraindulhat az élet.

https://ekozbenlondonban.blog.hu/