Európai vezetők és Biden találkoznak az online-térben

Posted by
euronews
>Csütörtökön ismét összeülnek az Európai Unió állam és kormányfői, a járvány miatt ezúttal is csak az online térben.

A találkozó díszvendége, Joe Biden lesz. Az uniós vezetők abban bíznak, hogy az éveken át tartó kereskedelmi csatározás után végre sikerül normalizálni Brüsszel és Washington kapcsolatát. Minden okuk megvan az optimizmusra, hiszen az új amerikai elnök már beiktatásakor megígérte, hogy jobb kapcsolatokra fog törekedni Európával A tanácskozás elsősorban a koronavírus-járvány kezeléséről és az azt követő gazdasági helyreállításról szól majd. A tagországok közt az utóbbi hetekben ölremenő vita folyt a határok egyoldalú és önkényes lezárása és a vakcinaszállítmányok feltartóztatása miatt.
– Ha tovább szigorítunk, az visszafelé is elsülhet. Több tagállam is attól tart, hogy a korlátozások miatt hátrányba kerül a gazdasága. Ez az unión kivüli országok malmára hajthatja a vizet. Persze sokan vannak azok is, akik szerint ezeket meg kell lépni. A cél egy olyan egyezségre jutni, ami mindenki számára elfogadható. A kormányok a legtöbb kérdésben saját hatáskörben dönthetnek – magyarázta a tanács külpolitikai elemzője, Anthony Dworkin.
Az EU-s vezetőknek lassan dönteniük kell az úgynevezett covid-útlevelek szabványosításáról és arról is, hogy mely oltásokat fogadják el az utazások során.

Az Európai Tanács elé számos polgárjogi kérdés is kerül. Szankciókat vezethetnek be Oroszország és Törökország ellen az emberi jogok folyamatos megsértése és Kína ellen a muszlim újgurok elnyomása miatt.