Egy soproni oltópont

Posted by
Hadházy Ákos
Ezt a képet egy soproni oltópontról küldték, ahol láthatóan minden feltétel megvan a vírus terjedésére.
Azok, akik röviddel az oltás után betegszenek meg (sajnos sok ilyen jelzést kapok) valószínűleg nem a vakcina hatástalansága miatt kerülnek bajba. Inkább a teljesen alkalmatlan, zsúfolt feltételek között történt vakcinázáskor fertőződhettek, miközben köztudott, hogy a vakcinák a MÁSODIK oltás után minimum egy héttel adnak csak teljes védettséget (ráadásul a kínai vakcina esetén 60 év felett még senki nem vizsgálta, hogy mekkora ez a védettség). A járvány berobbanásában is szerepet játszhattak ezek a botrányos jelenetek.
Az állatokat szokták ilyen szűk helyre terelve oltani, de ott ez nem okoz problémát, mivel egy-egy állomány tagjai amúgy is szorosan egymás mellett élnek, tehát nem az oltáskor fogják elkapni egymástól a betegséget.
Az ilyen képeket látva sajnos mindenképppen gondolni kell a Btk 165. paragrafusára, ha az oltások “megszervezésének” felelőseire gondolunk:
“Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés
165. § (1) Aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés
a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,
b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,
c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza.”