Tanulom megszeretni az ellenzéket

Posted by
Bruck Gábor
>Tanulom megszeretni az ellenzéket.
Jól haladok, azért, mert az ellenzék nagyot lépett előre. A közös listára, a közös jelöltekre gondolok, az együttműködés készségére. Ez minőségi változás az elmúlt 10 évhez képest. Mondhatnék 150 évet is, csak félek a pátosztól.
A hat párt együttműködése unikális, mert ez teljesen hiányzik a magyar kultúrából. Úgy tűnik, az ellenzéki vezetők, 25-30 ember képes szájkosarat tenni az egójára, képes túllépni az egyéni érdekein és tényleg le akarják győzni Orbánt.
Tanulom megszeretni az ellenzéket.
Ebben segít, ha tudom, hogy nincsenek rendkívüli emberek. Ez csak mítosz. A sikeres vezetők is esendők, sok a gyengéjük és folyamatosan hibáznak.
Mózes nem értett az emberekhez. Az első fontosabb megbeszéléskor nem meggyőzte az egyiptomi férfit, hanem agyonütötte. Emiatt egy egész népnek mennie kellett. Nem tudott beszélni, sem tárgyalni, ahogy mondta: nehéz nyelvű vagyok. Ezért küldték mellé Áront. Az egyiptomi kivonulás után pedig nem bírt az emberekkel. Azok folyamatosan rossz irányba mentek. és kellett mellé Jetró, aki mutatta, hogyan lehet hatékonyabb.
Churchill már több mint 40 éve gyakorolta a szakmát mire miniszterelnök lett. Ez idő alatt sok jó tett, és elkövette az összes létező hibát. Aztán megvédte Európát a pusztulástól.
Abraham Lincoln élete első 70 százalékában csak bukott. Soha semmi sem sikerült neki. De a legvégén megnyerte a polgárháborút, megvédte az Uniót, és a rabszolgák felszabadítása miatt Amerika legnagyobb elnöke lett.
Ha az óriások is hibát hibára halmoznak, akkor lehetünk mi is kicsit elnézőbbek a saját ellenzékünkkel szemben.
Ha így teszek, akkor Fekete-Győr András teljesítménye nem rossz. Létre jött egy fiatalokból álló formáció, majd megszületett a Momentum. Ezt a kezdetektől képest egyben tartani és esélyes, hogy jövőre bejutnak majd a parlamentbe. Ez teljesítmény.
Jakab Péter képes egy elfogadhatatlan pártból elfogadható pártot építeni. Ez is teljesítmény.
Gyurcsány Ferenc felépített egy pártot. A DK 2018-ban 5-6 százalékon állt, ma háromszor akkora. Azt is mondják, hogy az ellenzéki összefogásban jelentős katalizátor szerepet játszott. Ez is teljesítmény.
Az ellenzéki nőkről eddig is jó véleményem volt. Dobrev Klára, Donáth Anna, Szél Bernadett, Cseh Kata, Szabó Tímea vagy Kunhalmi Ágnes egyszerűen jó csapat. És itt van még Karácsony Gergely és egy tucat új polgármester.
Szóval, megpróbálom szeretni őket és nem zavar, ha egyikőjükből sem lesz nagyformátumú vezető. A belga, dán, svéd, norvég, finn, portugál vagy svájci miniszterelnök sem az.