A fürkészek és portyázók rossz maszkot vettek

Posted by
Egy kínai cég alaptalanul állította az általuk gyártott maszkról, hogy FFP2, a magyar külügyet ez nem zavarta – vagy nem tudott róla – és 7 millió maszk beszerezésére kötött szerződést. A bizniszen egy vietnami dohánybolt báró csaknem 12 milliárd forintot szakított.A kínai Ouleok (Tangshan) Technology Co. Ltd. védőmasznak nevezett termékéről egyetlen, komolynak tekinthető szervezet sem rögzítette, hogy megfelel azoknak a minőségi jellemzőknek, amiket a gyártója állít róla. Amerikai, kanadai és német vizsgálatok viszont olyan eredményekre jutottak, hogy azok alapján nem is nevezték védőeszköznek a terméket, amelyet FFP2 szintű maszknak állították be, de nem megfelelő a részecskeszűrése és minden alap nélkül szerepel rajta a CE minősítés.Ebből a termékből milliós tételre szerződött tavaly a Szijjártó Péter vezette külügyminisztérium – derül ki az Átlátszó cikkéből. Orbán fürkészeinek “nem egészségügyi alkalmazásra” jelzésű cuccait szállították a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházba.
A beszerzést bonyolító cég azért biztos, ami biztos, jelezte, “a termékek bejelentett szervezet általi EU típusvizsgálatára nem feltétlenül került sor”.
A termék tanúsítványa egy, a CE minősítéshez csak hasonló “dokumentum”, amiket jellemzően az elégtelenül, vagy sehogy sem bevizsgált, de Európában terített termékekhez csatolnak. A finnek tesztjén megbukott, “mimagyarok” teszteljük? – Milyenek a külföldről rendelt maszkok?