A gazember az gazember – miért mond ilyet Biden?

Posted by
Alexander Baunov
>Putyin hosszú ideje a világpolitika ellenzékeként pozicionálta magát, most megérezheti az orosz ellenzék érzéseit, akikkel a hatóságik nem lépnek kapcsolatba, mert félnek, hogy ezzel politikai egyenjogúságot hoznak létre. .

Sokféle módon lehet értékelni Niden “igen” válaszát, amikor egy újságíró azt kérdezte tőle “gyilkosnak” tartja-e Putyint. Biden mindenekelőtt azt tárta fel, hogy a belpolitikát a nemzetközi viszonyoknál fontosabbnak tartja. De leginkább el akarta kerülni a kétértelműséget.
2017-ben az akkori elnök Donald Trump is kapott hasonló kérdést, ő azonban igyekezett diplomatikus lenni. “Sokféle gyilkos van. Úgy véli, hogy a mi országunk ártatlan” – felelte. Trump nem utasította el egyenesen a kérdésben rejlő állítást, miszerint Putyin gyilkos, de sikerült felhígítania a válaszát.Biden, amikor  ugyanilyen az újságírói csapdába esett maximális távolságot akart tartani maga és Trump között. Elődjével ellentétben az új elnök azt mutatta, hogy diktátorokat kényeztetni: őszinte lesz és egyenes, ha pedig szükséges, egy gazembert gazembernek fog nevezni.

Biden durva értékelése a világ többi részének volt hivatott megmutatni, hogy az Egyesült Államok visszatér a világ magas vezető erkölcsi normákon alapuló vezetéséhez. Biden nem fog szövetségesei háta mögött Putyinnal üzletelni. Mindaddig, amíg Biden nem fél megvádolni Putyint, nem fél Putyintól – vagy Oroszországtól – és nem érdeklii, hogy mit gondolnak róla. Ez azt jelenti, hogy a Nyugat határait védő amerikai szövetségesek nyugodtak lehetnek.
Trumpot Putyin-párti elnöknek tartották, de Biden az, aki valójában több olyan dolgot tett, amelyet Oroszország kívánt (és amelyet Trump akart): meghosszabbította az Új START-szerződést, visszatért az iráni egyezményhez, és megváltoztatta az Egyesült Államok álláspontját. az Északi Áramlat 2 gázvezetékkel kapcsolatban. Biden nyilvánvalóan nem azért teszi ezeket a dolgokat, hogy Oroszországnak kedvezzen, vagy azért, mert szereti Putyint. Azért történik ez, mert Trumptól eltérően Biden megígérte, hogy konzultálni fog Amerika európai szövetségeseivel (a németek az Oroszországnak kiszabott büntetést az Északi Áramlat befejezésével kívánják kombinálni), és mert bizonyos területeken az amerikai érdekek igazodnak Oroszország érdekeihez. Biden láthatóan szükségesnek tartja mindezek egyértelművé tételét.
A Carnegie Moscow Center írása

A teljes cikk angol nyelven itt olvasható.

%d bloggers like this: